Τι περιμένει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 10:30
UPD:10:38
REUTERS/LUCAS JACKSON

H έναρξη του δεύτερου τριμήνου βρίσκει τους επενδυτές σε θέση άμυνας. Μπορεί να μην έχει ξεσπάσει ακόμη ένας εμπορικός πόλεμος ευρείας κλίμακας, αλλά η ανακωχή ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον έληξε απότομα σήμερα με την επιβολή κινεζικών δασμών σε 128 αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Οι ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθεί η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη επανέρχονται έτσι στο προσκήνιο.


 Οικονομολόγοι της ING υπολογίζουν ότι σε περίπτωση ενός ευρείας κλίμακας εμπορικού πολέμου οι ΗΠΑ θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα, με το ΑΕΠ τους να χάνει 2% σε ορίζοντα διετίας. Μόνο στο απίθανο σενάριο, που ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς και κανείς δεν απαντά με αντίποινα, η αμερικανική οικονομία έχει κέρδος και αυτό μικρό: μόλις 0,3% του ΑΕΠ. 
 
Έχοντας αυτά κατά νου τα επενδυτικά funds στις μεγάλες αγορές ανά τον κόσμο προβλέπεται να αποφύγουν μεγάλα ανοίγματα στο ρίσκο. Τις επόμενες ημέρες πέραν των εμπορικών αντιπαραθέσεων, θα στρέψουν επίσης την προσοχή τους σε μακραοικονομικά δεδομένα από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
 
Αύριο η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα δώσει στη δημοσιότητα την τριμηνιαία έρευνά της, η οποία και αναμένεται να δείξει ελαφρά επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Την Τετάρτη τα βλέμματα θα στραφούν στην Ευρωζώνη, όπου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού το Μάρτιο. Αναλυτές προβλέπουν επιτάχυνσή του στο 1,4% από 1,1% το Φεβρουάριο, αν και οι ανατροπές δεν αποκλείονται. Την Παρασκευή η εβδομάδα θα κλείσει με τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι το Μάρτιο δημιουργήθηκαν 203.000 νέες θέσεις στις ΗΠΑ.
 
Σήμερα η εικόνα στην Ασία ήταν μικτή. Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei αν και αρχικά ενισχύθηκε έως και  0,5%, τελικά έκλεισε με πτώση 0,3%. Στη Σανγκάη ο Σύνθετος Δείκτης σημείωσε άνοδο έως και 0,4% και τερμάτισε επίσης σε αρνητικό έδαφος, στο -0,18%. Στο Χονγκ Κονγκ o Ηang Seng ενισχύθηκε 0,24%, ενώ κέρδη 0,44% είχε και ο ινδικός δείκτης BSE Sensex.
 
 
naftemporiki.gr    
 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα