Ανακωχή τέλος: Η Κίνα θέτει σε εφαρμογή τους δασμούς σε 128 αμερικανικά προϊόντα

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 10:05
UPD:10:09
REUTERS/POOL

Οι προσπάθειες, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, για μία συμβιβαστική λύση, που θα αποτρέψει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, όπως φαίνεται δεν απέδωσαν καρπούς.

Η κινεζική κυβέρνηση έθεσε σήμερα σε εφαρμογή δασμούς σε εισαγωγές 128 αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και χοιρινού, ως μία πρώτη απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Εάν η αντιπαράθεση κλιμακωθεί περαιτέρω, θα ακολουθήσουν πιθανότατα κινεζικά αντίποινα και για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών τεχνολογικών προϊόντων αξίας περίπου 60 δισ. δολαρίων.

Οι τελευταίοι έχουν ανακοινωθεί, αλλά δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ καλείται λοιπόν να αποφασίσει εάν θα τραβήξει το σχοινί ή θα κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να αποφύγει έναν φαύλο κύκλο μέτρων και αντίμετρων, που θα μπορούσε να καταφέρει ισχυρό πλήγμα και στην αμερικανική οικονομία.

Η απόφαση του Πεκίνου έγινε γνωστή με ανάρτηση της People's Daily, κρατικά ελεγχόμενης αγγλόφωνης εφημερίδας της Κίνας, στο Twitter. «Η Κίνα επιβάλλει δασμούς σε 128 εισαγόμενα είδη από τις ΗΠΑ από τη Δευτέρα, ως αντίμετρο σε προηγούμενη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο: υπουργείο Οικονομικών» έγραφε η ανάρτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα εξήγαγε προϊόντα αξίας 505 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, ενώ αμερικανικές εταιρείες εξήγαγαν προϊόντα 135 δισ. δολαρίων στην κινεζική αγορά το 2017. Ο Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που κρατούν «φουσκωμένο» το πλεονέκτημά του έναντι των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα