Κέρδη σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από το Μάιο ανέκτησε ο δείκτης
Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2006 00:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς την ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μετρίασε τις ανησυχίες για άμεσο νέο γύρο αυξήσεων στα επιτόκια από τη Fed.

Η πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου, το οποίο προσέγγιζε τα 72 δολάρια το βαρέλι, συνέβαλε στην ανοδική τάση των χρηματιστηρίων. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 1.359,59 μονάδες.

Ο δείκτης έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που υπέστη από το Μάιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,2% στις 5.896,6, στη Φραγκφούρτη o DAX στις 5.812,94 αποκόμισε κέρδη 0,63%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,45%.

Στον τομέα τεχνολογίας η Nokia και η SAP κατέγραφαν τα μεγαλύτερα κέρδη με άνοδο 2,8% και 3,4% αντίστοιχα. Οι μεταλλευτικές εταιρείες ενισχύθηκαν επίσης, καθώς η BHP Billiton σημείωσε άνοδο 3,8% και η Rio Tinto αποκόμισε κέρδη 3,7%.

Αντίθετα η British Energy Plc., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία σημείωσε απώλειες 4,5% μετά την ανακοίνωσή της ότι ενδεχομένως δε θα εκπληρώσει τον ετήσιο στόχο παραγωγής της.

Ισχυρά κέρδη κατέγραφαν οι αμερικανικές αγορές μετά τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος «τρέχει» σε ετήσια βάση στο επίπεδο του 4,1%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ενδοσυνεδριακά τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημείωναν άνοδο.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας συγκαταλέγεται η Caterpillar Inc., η Boeing Co., καθώς και η General Electric Co. H μετοχή της Qualcomm Inc. κατέγραφε ενδοσυνεδριακά άνοδο 4,8%, μετά την ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να εισάγει τεχνολογία για βίντεο σε κινητά τηλέφωνα το 2008.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ξεπέρασε τις 16.000 για πρώτη φορά από το Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 1,6% και κλείνοντας στις 16.071,36 μονάδες., ενισχυμένος από τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, και κυρίως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα