Κίνα: Ανοδικά κινείται το γιουάν έναντι του δολαρίου

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2006 07:09

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το γιουάν της Κίνας, καθώς οι ΗΠΑ συνέχισαν να πιέζουν για μεγαλύτερη ανατίμηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επέτρεψε ευρύτερες διακυμάνσεις στο νόμισμα για τέταρτη ημέρα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Charles Schumer, που προτείνει κυρώσεις στις κινεζικές εισαγωγές εκτός και εάν ισχυροποιηθεί το γιουάν, είπε χθες ότι έχει απογοητευθεί με την πρόοδο της χαλάρωσης των ελέγχων στην αγορά. Αυτήν την εβδομάδα το γιουάν σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο αλλά και τις μεγαλύτερες απώλειες από τότε που η Κίνα ήρε το κλείδωμά του έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας στις 9 Αυγούστου, ότι θα αυξήσει την «ευελιξία».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, λένε ότι η άνοδος 1,6% του γιουάν ήταν πολύ χαμηλή και αυξάνει τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές, καθώς και τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, οδηγώντας σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ.

Το γιουάν αναρριχήθηκε 0,12%, φθάνοντας στα 7,9790 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:05 π.μ. στη Σαγκάη, από το χθεσινό κλείσιμο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νόμισμα της Κίνας θα σημειώσει μέχρι τα τέλη του έτους άνοδο 7,75% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα