BHP Billiton: Δεν επετεύχθη συμφωνία για την αύξηση των μισθών

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2006 11:37

ΧΩΡΙΣ επιτυχία έληξαν οι συνομιλίες μεταξύ της ένωσης των εργαζομένων και της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, που είχαν σκοπό τη λήξη της απεργίας στο ορυχείο της εταιρείας Escondida της Χιλής, το μεγαλύτερο στον κόσμο, καθώς η διοίκηση της εταιρείας αρνήθηκε να βελτιώσει την προσφορά της για τις αυξήσεις των μισθών.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι αύριο στις 10 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ορυχείου, Pedro Marin. Σήμερα η ένωση των εργαζομένων, μείωσε το αίτημα της αύξησης των μισθών στο 10%, από το 13% πάνω από τον πληθωρισμό, εντείνοντας τις εικοτολογίες ότι σύντομα θα φθάσουν σε συμφωνία.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του χαλκού στη Ν. Υόρκη, ωθώντας τις απώλειες από τις 9 Αυγούστου, στο 6,4%, καθώς εικάζετο ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν. Η απεργία έχει μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή χαλκού στο ορυχείο Escondida, σύμφωνα με τη διοίκηση του ορυχείου προς τις αρμόδιες αρχές.

Πέρυσι στο ορυχείο παρήχθη το 8,5% του χαλκού παγκοσμίως και το 24% της παραγωγής της Χιλής, της μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής χαλκού στον κόσμο.

Η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησε να προσφέρει στους μισθούς αυξήσεις 3 μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 3,8% ετησίως και να καταβάλει μπόνους 8,5 εκατ. πέσος (15.934 δολ.) ανά εργαζόμενο. Η ένωση των εργαζομένων στο ορυχείο ζητούν μπόνους 16 εκατ. πέσος.

Η BHP Billiton, έχει στην κυριότητά της το 57,5% της Escondida. Η Rito Tinto κατέχει το 30%, ενώ όμιλος με επικεφαλής την Mitsubishi Corp. κατέχει 10%. Η International Finance Corp. κατέχει το λοιπό μερίδιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα