Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Την αμέσως επόμενη εβδομάδα μετά το Πάσχα έχουν κληθεί να καταθέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις βελτιωμένες προσφορές τους οι δύο διεκδικητές του 66% του ΔΕΣΦΑ, έπειτα από την απόφαση της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, να ζητηθεί βελτίωση των τιμημάτων και από τα δύο σχήματα. Νωρίτερα, είχαν αποσφραγισθεί οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές που υποβλήθηκαν από τους δύο «μνηστήρες» στις 16 Φεβρουαρίου, όταν και εξέπνεε η σχετική προθεσμία.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, και τα δύο προσφερόμενα τιμήματα υπερέβαιναν τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό εξαγοράς που είχε διαμορφωθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος στην πορεία κηρύχθηκε άγονος. Σύμφωνα με τον υπουργό, επίσης, οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνταν μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές.
Το γεγονός ότι ήδη οι αρχικές προσφορές ξεπερνούν τον «πήχη» των 400 εκατ. ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τη διαμόρφωση του τελικού ποσού εξαγοράς σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, η δήλωση του υπουργού επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της «Ν», με βάση τις οποίες ο λόγος που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον νέο γύρο και τα δύο σχήματα ήταν ότι η διαφορά μεταξύ των προσφερόμενων τιμημάτων τους ήταν μικρότερη από 15%. Έτσι, όπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού, ζητήθηκε βελτίωση και από τις δύο κοινοπραξίες.
Ο ένας «μνηστήρας» για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) είναι το κοινοπρακτικό σχήμα των Snam και Enagas, διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα, καθώς και της βελγικής Fluxys, η οποία δραστηριοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου. Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP).
Μέλη του έτερου διεκδικητή είναι η Reganosa, η Transgaz και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Οι Reganosa και Transgaz είναι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ισπανίας και της Ρουμανίας, αντίστοιχα. Έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή στο σχήμα της EBRD, η οποία, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, κυριολεκτικά εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της τράπεζας λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.
Η συμμετοχή της EBRD αποτελούσε από αρκετούς αναλυτές θετική εξέλιξη, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και επομένως τη διαμόρφωση υψηλού τιμήματος για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Στην ίδια προοπτική συνηγορούσε επίσης η εκτίναξη της κερδοφορίας αλλά και των ταμειακών διαθέσιμων που παρουσίασε ο Διαχειριστής το περσινό έτος.
Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ΔΕΣΦΑ διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 85,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 140,6% έναντι των 34,3 εκατ. του 2016. Σε ποσοστιαία βάση, εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας, τα οποία 227,8 εκατ. στο τέλος του 2017 άγγιζαν τα 227,8 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο 56,1% συγκριτικά με τα 145,9 εκατ. που ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος του 2016.