Στην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στάθηκε εκ νέου το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις να δηλώνει πως η τεχνική εργασία για το χρέος έχει εντατικοποιηθεί.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα στην Ελλάδα με όρους. Εξαρτάται από δύο πτυχές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το χρέος».
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η τεχνική εργασία και οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους έχουν ενταθεί και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώνει αξιόπιστα το χρέος της Ελλάδας. Έτσι αυτή η προσπάθεια εντείνεται», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο κ. Ράις χαρακτήρισε εξάλλου εξαιρετικές τις σχέσεις του ΔΝΤ με την Ευρώπη, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει επικριτικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα.
Υπενθύμισε, δε, ότι πέρα από την Ελλάδα, υπήρξαν ακόμη προγράμματα σε Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία. «Υπήρξε υποστήριξη όσον αφορά την παροχή συμβουλών, όπου πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτής της στήριξης από το ΔΝΤ σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτά τα παραδείγματα ήταν πολύ χρήσιμο και πραγματικά θετικό. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην διαλέγουμε επιλεκτικά κάποιες δηλώσεις, διότι πιστεύω ότι η σχέση με την Ευρώπη και τα κράτη μέλη μας στην Ευρώπη είναι εξαιρετική», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για πιέσεις περί επίσπευσης της εφαρμογής μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, λέγοντας ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές για την επόμενη χρονιά θα συζητηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα υπενθύμισε την θέση του Ταμείου πως σημασία δεν έχει τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε πως η πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολους καιρούς» δεν αφορά αντικατάσταση του ESM και συνεισφέρει απλώς στον διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το πώς μπορεί να θωρακιστεί καλύτερα η Ευρώπη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ