Gazprom: Η μεγαλύτερη στον δείκτη MSCI Emerging Markets

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2006 10:54

ΣΧΕΔΟΝ διπλάσια θα είναι η βαρύτητα της ρωσικής εταιρείας OAO Gazprom στον δείκτη Morgan Stanley Capital International Emerging Markets τον Σεπτέμβριο, όταν η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέρος στον δείκτη.

Η κρατική εταιρεία της Ρωσίας, θα αυξήσει στο 5% την αξία του δείκτη τον Σεπτέμβριο από 2,6% σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΜSCI. Η μεγαλύτερη παρουσία ενδέχεται να οδηγήσει τους διαχειριστές κεφαλαίων, να αγοράσουν πλέον του 1 δισ. δολ. μετοχές, σύμφωνα με την εκτίμηση της Citigroup Inc.

Oι μετοχές της εταιρείας που εδρεύει στη Μόσχα αναρριχήθηκαν 565 φέτος, καθώς οι τιμές του αερίου σημείωσαν σημαντική άνοδο και πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν ήρε τους περιορισμούς στους ξένους να κατέχουν μετοχές της.

Από το 2004, η χρηματιστηριακή αξία της Gazprom έχει σημειώσει πενταπλάσια άνοδο, φθάνοντας στα 277 δισ. δολ. Η ρωσική εταιρεία ξεπέρασε την Microsoft Corp., τη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, τον Απρίλιο. Είναι μεγαλύτερη πλέον από οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία στον κόσμο, μετά την Exxon Mobil Corp. και την General Electric Co.

Η Gazprom θα ξεπεράσει την Samsung Electronics Co., τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, καθώς αυτή εξέρχεται του δείκτη. Η Samsung, με έδρα τη Ν. Κορέα, αποτελεί το 3,9% της αξίας του, σύμφωνα με τον MSCI.

H εταιρεία που ιδρύθηκε από το υπουργείο Αερίου της Ρωσίας το 1991, κατέχει το 16% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η παραγωγής της πέρυσι ήταν 547,2 δισ. κυβικά μέτρα, ίσα με 9,42 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, περίπου όση και η ημερήσια παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης χώρας προμήθειας αργού πετρελαίου παγκοσμίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα