Χαμηλότερα οι ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις στις ΗΠΑ
Σάββατο, 19 Αυγούστου 2006 00:01

ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν χθες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και η μη αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα ώθησαν πολλούς επενδυτές να αρκεστούν στα πρόσφατα κέρδη τους. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε, με πτώση 0,2%, στις 1.358,08 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,05%, στις 5.903,40 μονάδες. Ο Χetra DAX έκλεισε στις 5.817,02 μονάδες, με απώλειες 0,28% και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε μειωμένος κατά 0,18%.

Την πτώση συγκράτησαν οι μετοχές των εταιρειών του ενεργειακού τομέα που παρουσίασαν κέρδη, μετά την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Οι μετοχές των εταιρειών μεταλλευμάτων και οι χαλυβουργίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με την AngloAmerican και την Xstrata να παρουσιάζουν απώλειες μεταξύ 1,6% και 2,1%, καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αυξήσει για δεύτερη φορά φέτος τα επιτόκια, στην προσπάθειά της να αποθερμάνει την κινεζική οικονομία προκάλεσε ανησυχία για μείωση της ζήτησης μεταλλευμάτων.

Οι τεχνολογικές μετοχές, που επιδόθηκαν σε ράλι ανόδου τις προηγούμενες μέρες, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση, παρασυρμένες από την ανακοίνωση της Dell Inc για απώλειες κερδών 51%.

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα αμερικανικά χρηματιστήρια, τα οποία ενισχύθηκαν από τον όμιλο Altria. Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταβάλουν οι καπνοβιομηχανίες δέκα δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, γεγονός που έδωσε ώθηση 3,3% στις μετοχές του Altria Group, μητρικού ομίλου της Philip Morris USA.

Ο τεχνολογικός τομέας υπέστη πιέσεις. Eνδοσυνεδριακά ο Dow Jones σημείωνε άνοδο, ενώ ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες. Η Microsoft Corp. παρουσίασε κέρδη 2,5%, τα υψηλότερα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ απώλειες υπέστη η Ford Motor Co., μετά την ανακοίνωση για αναστολή λειτουργίας 14 εργοστασιακών μονάδων και περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei τερμάτισε με κέρδη 0,53%, για να κλείσει στις 16.105,98 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα