Ανοδο για δεύτερη ημέρα σημειώνει το αργό

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2006 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά την άρνηση του Ιράν να ικανοποιήσει το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών και να θέσει τέλος στον εμπλουτισμό ουρανίου, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες από την τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να διαταραχθούν.

Το Ιράν δεν θα σκεφθεί να αναστείλει την έρευνά του στα πυρηνικά πριν από τις 31 Αυγούστου, τελική ημερομηνία που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη, είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Χαμίντ Ρεζά Ασέφι. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής, η οποία αντλεί περίπου το 4% του πετρελαίου παγκοσμίως.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 44 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 71,58 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:37 π.μ. στη Σιγκαπούρη η τιμή του βρισκόταν στα 71,50 δολ. το βαρέλι, 9,2% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου λήγουν αύριο.

Το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο έως 36 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 72,66 δολ. το βαρέλι. Στις 10:21 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν στα 72,60 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Το πετρέλαιο άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι ο πόλεμος μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ενδέχεται να εξαπλωθεί στην περιοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα