ESM: Την Tρίτη το πράσινο φως στην εκταμίευση

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 12:27
UPD:14:15
SOOC/Alexandros Michailidis

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected] 

Την προσεχή Τρίτη 27 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και της διαδικασίας επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλια.

«Καλά νέα για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν οι εθνικές διαδικασίες (επικύρωσης) και είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την υπογραφή όλων των απαραίτητων εγγράφων ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης», ανέφερε στο λογαριασμό του στο twiter ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι.

 Την Τρίτη το Συμβούλιο του ΕΜΣ θα αποφασίσει την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης. Από το παραπάνω ποσό 3,3 δισ. ευρώ αφορούν εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας, 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ για την δημιουργία του «μαξιλαριού» που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της δόσης θα εκταμιευθεί μετά τον Απρίλιο υπό δύο προϋποθέσεις, η πρώτη είναι η «ικανοποιητική απόδοση» στη μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η δεύτερη από την επιτυχή συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Την εποπτεία των πλειστηριασμών έχουν αναλάβει οι θεσμοί οι οποίοι θα υποβάλουν έκθεση πριν από την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα