Το «μη αναστρέψιμο» ευρώ και οι Ιταλοί

Πώς και γιατί η ιστορία του ευρωπαϊκού ονείρου ξεθωριάζει
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 11:13
REUTERS/MAX ROSSI

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

«Η Ευρωζώνη, μία κοινότητα χωρίς σύνορα, που απολαμβάνει ειρήνη, είναι το πιο ανιαρό θαύμα επί γης» σχολίαζαν κάποτε οι New York Times. Μόνο ανιαρές δεν είναι οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της νομισματικής ένωσης. Και αυτό γιατί πληθαίνουν εκείνοι που αμφισβητούν το θαύμα.

Πρώτοι από όλους οι Ιταλοί, όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα αποτελέσματα της κάλπης. Αν και η εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ψηλά όπως μαρτυρούν μετρήσεις της κοινής γνώμης, εκείνη στο ενιαίο νόμισμα έχει εδώ και καιρό χαθεί. Ακόμη και οι πλέον ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στη χώρα αναγνωρίζουν ότι μία μονομερή έξοδος θα ήταν καταστροφική.

Ωστόσο προωθούν με θέρμη το σενάριο που θέλει μία συμφωνημένη μεταξύ των μελών διάλυση, στηριζόμενη στο επιχείρημα ότι το ευρώ δεν ήταν κέρδος, αλλά βάρος. Το ενιαίο νόμισμα δεν είναι «μη αναστρέψιμο», φωνάζουν. Έχουν δίκιο να θεωρούν ότι από τη συμμετοχή τους στη νομισματική ένωση βγήκαν χαμένοι; Και εάν ναι, η λύση είναι μία συντονισμένη επιστροφή στα εθνικά νομίσματα;

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα