Κέρδη σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2006 10:48

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Vodafone Group Plc. Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της 25% της Proximus, στην Belgacom SA, αντί του ποσού των 2,6 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της DaimlerChrysler AG, της πέμπτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της House of Fraser Plc, μετά τη συμφωνία της Baugur Group HF, να αγοράσει την βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 331,41 μονάδες, στις 8:06 π.μ. στο Λονδίνο. Ο Stoxx 50 σημείωνε επίσης άνοδο 0,1%, ενώ ελαφρά διαφοροποίηση σημείωνε ο Euro Stoxx 50.

Μέσα στην εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη. Χθες οι μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, η οποία περιόρισε τις ανησυχίες ότι η ζήτηση θα περιοριστεί στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index υποχώρησε 3,7% από τα υψηλότερα επίπεδα αυτού του έτους, στα οποία αναρριχήθηκε τον Μάϊο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, αύξησαν το κόστος δανεισμού για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αύξησε τα επιτόκια δανεισμού στο 3% στις 3 Αυγούστου, για τέταρτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες. Η Federal Reserve των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 5,25% αυτόν τον μήνα, μετά από 17 συνεχόμενες αυξήσεις.

Οι μετοχές της Vodafone σημείωσαν άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 111,75 πένες η μία. Οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών του Βελγίου, Belgacom, που συμφώνησε να αγοράσει το μερίδιο που κατέχει η Vodafone στην Proximus, προς 2 δισ. ευρώ ((2,6 δισ. δολ.), για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου του, σημείωσαν άνοδο 1,3%, φθάνοντας στα 27,49 ευρώ η μία.

Η πώληση σε μετρητά, είναι η πιο πρόσφατη στη σειρά πωλήσεων που έχει προχωρήσει διεθνώς η Vodafone.

Οι μετοχές DaimlerChrysler σημείωσαν απώλειες 0,4%, φθάνοντας στα 40,77 ευρώ η μία. Οι μετοχές της Renault SA, της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Γαλλίας, απώλεσαν 0,3%, φθάνοντας στα 89,8 ευρώ η μία.

Ανοδο 1,2% στις 145,5 πένες η μία, σημείωσαν οι μετοχές της House of Fraser. Η Baugur συμφώνησε να αγοράσει την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία πολυκαταστημάτων της Βρετανίας, σε μία συμφωνία που την αξιολογεί στα 351 εκατ. λίρες στερλίνες (664 εκατ. δολ.). Οι μέτοχοι της House of Fraser θα λάβουν 148 πένες σε μετρητά, για κάθε μία μετοχή που κατέχουν, σύμφωνα με την Baugur, που εδρεύει στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα