Ρ. Ρατζάμ: Ποιο έλλειμμα απασχολεί στην πραγματικότητα τον Τραμπ

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 08:36
UPD:08:39
EPA/DIVYAKANT SOLANKI

H αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για «συγκεκριμένα» μόνο εμπορικά ελλείμματα ορισμένων περιοχών των ΗΠΑ και δεν εξετάζει τη συνολική εικόνα των εμπορικών ανισορροπιών, εκτιμά ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ράγκουραμ Ρατζάν. Καλεί δε τις ΗΠΑ να αποφύγουν τις κοντόφθαλμες πρακτικές. 

«Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα, εννοεί έλλειμμα στην μεταποίηση ή σε ορισμένα αγαθά. Γιατί στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ εμφανίζουν εμπορικό πλεόνασμα στο μέτωπο των υπηρεσιών» ανέφερε ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και νυν καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Αυτό μας λέει πολλά για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως «οι υπηρεσίες δεν μπαίνουν στην εξίσωση, γιατί απασχολούν περισσότερα οι περιφέρειες, που στηρίζονται στη μεταποίηση».

Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα έλθουν ανιτμέτωπες με ακόμη μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στο μέλλον, καθώς η χώρα θα καταναλώνει ολόενα και περισσότερα ξένα αγαθά όσο αναπτύσσεται. Όπως είπε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, εξαιτίας των φοροελαφρύνσεων, που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα