G20: ΗΠΑ εναντίον όλων στο μέτωπο του εμπορίου

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 06:25
UPD:08:36
EPA/David Fernandez

Την αντίθεσή τους στις πρακτικές του προστατευτισμού διεκήρυξαν οι εκπρόσωποι των 19 από τις 20 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη στο Μπουένος Άιρες, δεσμευόμενοι να στηρίξουν τις πολυμερείς συμφωνίες και το ελεύθερο εμπόριο. Μοναδική εξαίρεση οι ΗΠΑ, που ξεκαθάρισαν πως δεν θα θυσιάσουν το εθνικό συμφέρον. 

Οι υπουργοί Οιικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας του G20 συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το μέλλον της αγοράς εργασίας στην εποχή της αυτοματοποίησης, την πρόκληση των κρυπτονομισμάτων και την φοροαποφυγή των πολυεθνικών. Αυτά ήταν επισήμως τα θέματα της ατζέντας. Σε μία περίοδο, ωστόσο, κατά την οποία οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου και όλες οι μεγάλες οικονομίες μάχονται να εξαιρεθούν, ήταν επόμενο το κυρίαρχο θέμα να είναι τελικά αυτό του εμπορίου. 

Η Σύνοδος συμπίπτει μάλιστα με τις πληροφορίες, που θέλουν την αμερικανική κυβέρνηση έτοιμη να ανακοινώσει και νέους δασμούς, αυτή τη φορά αποκλειστικά κατά της Κίνας. Σύμφωνα με το Reuters θα αφορούν εισαγωγές προϊόντων τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων, καθώς οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται για ευρύτατες παραβιάσεις πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων. 

Αρκετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο και τον αντίκτυπο, που αυτός θα είχε στην παγκόσμια οικονομία. «Ο πρώτος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος των εσωστρεφών πολιτικών και του προστατευτισμού» υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Και είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να πλήξει σοβαρά την ανάπτυξη» πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης, Χαρουχίκο Κουρόντα, ο οποίος καταδίκασε τις πρακτικές προστατευτισμού και τις μονομερείς ενέργειας, σημειώνοντας πως υπάρχει ευρεία συναίνεση στην παγκόσμια κοινότητα για τη σπουδαιότητα του ελεύθερου εμπορίου. 

Οι θέσεις αυτές αποτυπώνονται και σε προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα παραμείνουν οι σχετικές αναφορές στην τελική μορφή του κειμένου, καθώς η έκδοση του ανακοινωθέντος απαιτεί ομοφωνία και είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν αλλαγές. 

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ήταν σαφής. Οι ΗΠΑ δεν θα θυσιάσουν τα δικά τους συμφέροντα,προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο.Ωστόσο το περιβάλλον, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και το οποίο περιμένει από την Αμερική να υποβαθμίσει το εθνικό συμφέρον της, προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα του ελεύθερου εμπορίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» είπε στους δημοσιογράφους. «Είμαστε απολύτως σαφείς ότι θέλουμε ένα ελεύθερο εμπόριο με όρους αμοιβαιότητας, το οποίο οδηγεί σε πιο ισορροπημένες σχέσεις» συμπλήρωσε. 

Συνομιλίες με τον Μνούτσιν είχε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος και ανέφερ πως «ξεκαθάρισα στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ότι περιμένουμε την πλήρη εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους δασμούς».

Στην Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, υποδέχθηκε τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ και όπως ανακοινώθηκε οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες Ε.Ε.-ΗΠΑ για τους δασμούς πρέπει να εντατικοποιηθούν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα