Ελαφρά διαφροποίηση του χαλκού στη Σαγκάη

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2006 07:23

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς οι διαπραγματευτές αναζήτησαν άλλες τοποθετήσεις εν αναμονή της επιστροφής των hedge funds και των επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά.

Οι τιμές του χαλκού έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 63% και ως αποτέλεσμα των αγορών των κεφαλαίων, που επιδιώκουν καλύτερες αποδόσεις από αυτές που προσφέρουν οι αγορές των μετοχών και των ομολόγων. Διαπραγματευτές, όπως ο Wang Zheng, λένε ότι τα κεφάλαια αυτά είναι λιγότερο δραστήρια στις αγοραπωλησίες εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής αυτό το τρίμηνο.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε έως 340 γιουάν, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 67.540 γιουάν (8.478 δολ.) ο μετρικός τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Τα συμβόλαια, τα οποία νωρίτερα σημείωναν άνοδο έως 170 γιουάν, ποσοστό 0,3%, στις 10:28 π.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκαν στα 67.800 γιουάν.

Η είδηση, ότι τα μέλη της ένωσης των εργαζομένων στο ορυχείο Escondida της BHP Billiton στη Χιλή θα αρχίσουν διαδηλώσεις αυτήν την εβδομάδα, εκτός και εάν η διοίκησή της συμφωνήσει την έναρξη των συνομιλιών σε θέματα μισθών, δεν επηρέασε τις τιμές.

Η απεργία στο Escondida, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, εισήλθε στην τέταρτη εβδομάδα. Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι απεργούν από τις 7 Αυγούστου και οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν μετά την απόρριψη της τελευταίας πρότασης της BHP στις 21 Αυγούστου από τους εργαζομένους.

Το μέταλλο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητο στα 3,4505 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:39 π.μ., ώρα Σαγκάης.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 20 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 7.580 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange στις 10:06 π.μ., ώρα Σαγκάης. Η τιμή του, υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι. Στις 11 Μαΐου αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο τόνος.

Η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, κατέχει το 57,5% του Escondida. Η Rio Tinto έχει το 30% και το 10% ανήκει σε όμιλο του οποίου ηγείται η Mitsubishi Corp. Η International Finance Corp. κατέχει το λοιπό ποσοστό. Στις 16 Αυγούστου η διοίκηση του ορυχείου ανακοίνωσε ότι η απεργία κοστίζει 16 εκατ. δολ. ημερησίως στα κέρδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα