Δεκάδες δισεκατομμύρια στοιχίζει παγκοσμίως στις βιομηχανίες η μη αποδοτική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, όπως προκύπτει από έκθεση της PwC. Πρόκειται για πολύτιμα κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την καινοτομία.
Συγκεκριμένα στην έκθεσή της «Πιέσεις στην Γραμμή Παραγωγής» η PwC υπολογίζει ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, θα το 2017 μπορούσαν να έχουν απελευθερώσει έως και 177 δισ. δολάρια ταμειακών διαθεσίμων απλά και μόνο βελτιώνοντας τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι η καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης θα απελευθέρωνε 26,5 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων.
Η έρευνα της PwC αποκαλύπτει δυσκολίες στη βελτίωση της μέσης απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων (ROCE), η οποία και έχει μειωθεί από 8% το 2012 στο 7,6% το 2016.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Oι ειδικοί της PwC επισημαίνουν ότι η εικόνα των ελληνικών βιομηχανιών δείχνει να αλλάζει, καθώς πλέον φαίνεται πως διαχειρίζονται και επενδύουν αποδοτικότερα τα απασχολούμενα κεφάλαιά τους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Εξακολουθούν ωστόσο να είναι πίσω σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά τη διάρκεια της κρίσης και ειδικότερα την περίοδο 2010-2013 οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν ζητήματα σχετικά με το κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι ημέρες είσπραξης διευρύνθηκαν σημαντικά, η πτώση της ζήτησης αύξησε τα αποθέματα, ενώ οι ημέρες πίστωσης δεν αυξήθηκαν κατ’ αναλογία. Παρότι η τάση αυτή αντιστράφηκε τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της αναιμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, «οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις εμφανίζουν ελλιπή διαχείριση κεφαλαίου κίνησης συγκριτικά με τον ξένο ανταγωνισμό» επισημαίνει η PwC. Εάν οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις βρίσκονταν στο μέσο σημερινό παγκόσμιο επίπεδο αποτελεσματικότητας, θα εξοικονομούσαν σε μετρητά, αυξάνοντας τη λειτουργική κερδοφορία τους. Ταυτόχρονα, εάν επέφεραν βελτίωση στη διαχείρισή τους στα επίπεδα που προτείνει η μελέτη της PwC, θα εξοικονομούσαν πρόσθετα κεφάλαια.
Με τον κλάδο να αναγνωρίζει, παγκοσμίως, την ανάγκη να κάνει περισσότερα, για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση, για την εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας και μακροπρόθεσμης σταθερότητας, η έλλειψη άμεσα διαθέσιμων πηγών χρηματικών διαθεσίμων μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό εμπόδιο» υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Όπως φαίνεται από τη μελέτη της PwC, η μεγαλύτερη επικέντρωση της διοίκησης στην είσπραξη των απαιτήσεων και η αυξημένη πειθαρχία στη διαχείριση των αποθεμάτων θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία χρηματικά διαθέσιμα για επενδύσεις.
Για τον Δημήτρη Παπακανέλλου, Director στον τομέα Βιομηχανίας των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Ελλάδας, αυτό αποτελεί μία ανησυχητική τάση, ιδιαίτερα, καθώς για πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, για να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους.