BP: Τις διαπραγματεύσεις καυσίμων ερευνούν οι αρχές των ΗΠΑ

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2006 13:28

ΕΡΕΥΝΑ για χειραγώγηση της αγοράς πετρελαίου και αμόλυβδης βενζίνης διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης BP Plc, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Η έρευνα στο αργό πετρέλαιο αποτελεί αντικείμενο αντίστοιχης της αρμόδιας επιτροπής διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής των ΗΠΑ, που ορίζει τη λειτουργία των αγορών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, ερευνά τις αγοραπωλησίες βενζίνης της ΒΡ.

«Γνωρίζουμε τις έρευνες που γίνονται από τις αρχές στις ΗΠΑ και συνεργαζόμαστε πλήρως μαζί τους», ανέφερε ο Robert Wine, εκπρόσωπος της ΒΡ στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Πάντα στηρίζουμε τις αρχές στις έρευνές του και δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι για αυτές».

Η BP αντιμετωπίζει ήδη αρκετές έρευνες για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται πετρελαιοκηλίδες στην Αλάσκα, μία έκρηξη σε διϋλιστήριό της στο Τέξας Σίτι το 2005, καθώς και το θέμα χειραγώγησης των τιμών προπανίου στις ΗΠΑ.

Οι έρευνες στην εταιρεία είδαν νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας Wall Street Journal, που ανέφερε ότι αυτές επικεντρώθηκαν στις τιμές πώλησης αργού πετρελαίου για τα έτη 2003 και 2004. οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν επίσης το εάν η ΒΡ χρησιμοποίησε πληροφορίες για τους αγωγούς της και τις δεξαμενές της σε σημείο παράδοσης πετρελαίου στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα των ΗΠΑ για να επηρεάσει τις τιμές των δεικτών.

Η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βενζίνη διεξάγεται πλέον του έτους. Επικεντρώνεται στη διαπραγμάτευση του καυσίμου για μία ημέρα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) το 2002, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η BP σχεδιάζει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου του Τέξας που επέβαλε στον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας John Browne και τον υπεύθυνο διΰλισης και πώλησης, John Manzoni να καταθέσουν, πριν την αγόρευση του δικηγόρου υπεράσπισης των εργαζομένων που τραυματίστηκαν και των συγγενών των θυμάτων κατά την έκρηξη στο Τέξας Σίτι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 το Nymex επέβαλε πρόστιμο 2,5 εκατ. δολ. στη ΒΡ για παραβάσεις στη διαπραγμάτευση αργού πετρελάιου το 2001 και το 2002. Η εταιρεία ούτε παραδέχθηκε ούτε αρνήθηκε ότι παρέβη τότε τους κανονισμούς διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα