Οι ΗΠΑ κρατούν υπό πίεση το πετρέλαιο

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 07:13
UPD:07:14
REUTERS/Sergei Karpukhin

H ταχεία ανάπτυξη των αμερικανικών σχιστολιθικών κοιτασμάτων διατηρεί υπό πίεση τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι αυτή ακριβώς η αδυναμία των τιμών να ανέβουν είναι που θα κόψει την φόρα των Αμερικανών παραγωγών, καθώς θα συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους τους. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει αυτή την ώρα πτώση 0,15% στα 64,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού υποχωρεί 0,2% στα 61,20 δολάρια το βαρέλι. Χθες οι τιμές τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού σημείωσαν πτώση της τάξης του 1%. 

Τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι ήδη από τα τέλη του 2017 η αμερικανική παραγωγή αργού έσπασε το φράγμα των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι έως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχει υπερβεί και τα 11 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγή από σχιστολιθικά κοιτάσματα μόνο έχει ανέλθει στα επίπεδα ρεκόρ των 6,95 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν δύο διαφορετικές τάσεις στους  κόλπους του ΟΠΕΚ απέναντι στις τιμές. Η Σαουδική Αραβία θέλει να τις δει με κάθε τρόπο να ανεβαίνουν κοντά στα 70 δολάρια ή ακόμη και υψηλότερα. Από την άλλη το Ιράν πιστεύει ότι θα πρέπει να μείνουν κοντά στα 60 δολάρια, ώστε να ασκηθεί πίεση στους ανεξάρτητους Αμερικανούς παραγωγούς.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα