Οι Ιταλοί επιχειρηματίες φοβούνται αστάθεια και τρόικα α λα ελληνικά

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 10:40
UPD:10:53
REUTERS/TONY GENTILE

«Οχτώ χρόνια συνεχούς κρίσης στην Ελλάδας μας έχουν διδάξει ένα μάθημα, που κανείς δεν μπορεί να ξεχνά. Τα όνειρα είναι γοητευτικά, αλλά η πραγματικότητα πρέπει να χτίζεται μέρα με τη μέρα, με όραμα, αλλά και ρεαλισμό». Με τα λόγια αυτά ο διευθύνων σύμβουλος της Pirelli, Μάρκο Τρονσέτι Προβέρα, περιγράφει στους Financial Times τις ανησυχίες του για πολιτική αστάθεια ή επικράτηση λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστών δυνάμεων στην Ιταλία. 

Τι ακριβώς εννοεί; «Ο νέος ηγέτης της χώρας θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες, που θα φέρουν την τρόικα στη χώρα μας» τονίζει. 

Καμπανάκι χτυπάει και ο Κάρλο Μεσίνα, διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας. «Η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει την όποια αναφορά σε έξοδο από το ευρώ, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε τη χώρα στο στόχαστρο των αγορών», ενώ προσθέτει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή, ώστε να μην διογκωθεί το ήδη πολύ υψηλό χρέος, που είναι στο 130% του ΑΕΠ. Όπως επισημαίνει το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί και με την δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι, που τονίζουν ότι ο ιταλικός επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο αποτέλεσμα της κάλπης, θα πρέπει να το αποδεχθεί. «Το μήνυμα της ψήφου είναι ξεκάθαρο. Ο βολικός κόσμος του ιταλικού κατεστημένου τελείωσε. Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα πρώην στέλεχος ιταλικής επιχείρησης υψηλής κεφαλαιοποίησης, υπό καθεστώς ανωνυμίας. 

Από την πλευρά του ο Αντρέα Γκουέρα, πρόεδρος της Eataly, τονίζει πως αυτό, που τελικά μετράει είναι να συγκροτηθεί μία σταθερή κυβέρνηση. «Δεν με ανησυχεί το εάν θα κρατήσουν έξι μήνες οι διαπραγματεύσεις. Το έχουμε δει να γίνεται στη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο λέει». «Αυτό, που είναι σημαντικό, όμως, είναι ότι χρειαζόμαστε μία σταθερή κυβέρνηση» καταλήγει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα