Του Κώστα Ιωαννίδη
Για τη στήλη το σημαντικότερο θετικό δεδομένο από τη βδομάδα προ της εβδομάδας εκπνοής ήταν ότι ο μέσος όρος οδηγήθηκε ξανά πάνω από τον ΚΜΟ200, που είναι το πρώτο που κοιτάζει ο κάθε επαγγελματίας.
Η αγορά μας έπεσε με εντυπωσιακά βήματα μόλις αναταράχθηκαν για πολλά αίτια τα χρηματιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα. Οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να ρευστοποιούν όταν έπεφταν τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά δίσταζαν να εισάγουν εντολές αγοράς τις μέρες της ανόδου από ανακούφιση παγκόσμια. Απόδειξη αποτελεί ακόμα και η μεταβολή της εβδομάδας που για τον ΓΔ ήταν κοντά στο +1% και του 25άρη στο +1,8% όταν ο βαρύτερος DAX εκτινάχθηκε στο +3,63%.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Για την εκάστοτε δυσκολία παρακολούθησης της ανόδου των διεθνών χρηματιστηρίων υπάρχουν διαφορετικά αίτια αλλά όλα ακουμπάνε στον κεντρικό καμβά της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή τη φορά η εκτίμησή μας είναι ότι το βαρίδι στη διάθεση για ρίσκο αύξησε η διαπίστωση των θεσμικών του εξωτερικού πως χωρίς μεγαλύτερη πειθαρχία και ευρύτερη προσπάθεια οι δημοσιονομικοί στόχοι που τίθενται δεν θα επαληθεύονται. Αυτό τόνισε η αστοχία στην πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2017. Έφερε τα χαμηλά τρέχοντος έτους και μαζί μια αντίδραση χωρίς την εμφάνιση ισχυρών όγκων που θα την έκανε πειστικότερη. Όλα μένουν ρευστά.
Υπάρχει αυτή η αγωνία διαρκείας που ταλανίζει τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε αυτές, καθώς τα αποτελέσματα από τον, σε εξέλιξη, έλεγχο αντοχής ανά στάδιο, είναι καθοριστικά και δυσδιάκριτα. Τις μέρες των μεγάλων πιέσεων ήταν οι τράπεζες ο αδύναμος κρίκος, αλλά δεν ήταν μόνο αυτές στο στόχαστρο των πωλητών καθώς υπήρξαν σύνοδοι στη βδομάδα με ένα ανοδικό blue chip όπως είδαμε και το ακριβώς αντίθετο την Πέμπτη.
Στο τέλος αυτής της εβδομάδας έχουμε την εκπνοή όλων των παράγωγων προϊόντων στην ελληνική και την παγκόσμια κεφαλαιαγορά το πρώτο triple witching του 2018. Την ίδια μέρα γίνεται η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE με τη ΜΥΤΙΛ να εισέρχεται στον FTSE All World Index- Emerging Europe Mid Cap) και οι ΣΑΡ και ΒΙΟ να κάνουν είσοδο στον αντίστοιχο Emerging Europe Small Cap. Η στήλη αναφέρθηκε σε αυτό μέρες πριν στην προσπάθεια να δικαιολογήσει την άνοδο των μετοχών αυτών μέρες γενικευμένων πιέσεων.
Η εβδομάδα ξεκινά με το τακτικό Eurogroup, και θα ήταν έκπληξη η μη έγκριση για τη εκταμίευση της δόσης (από την τρίτη αξιολόγηση), καθώς εκπληρώθηκαν και οι δύο τελευταίες σημαντικές εκκρεμότητες. Σημαντικότερο ίσως είναι πως η συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη, αρχίζει πλέον λόγω αλλαγής στην θερινή ώρα νωρίτερα. Ήτοι στις 15:30 με αποτέλεσμα το ΧΑ να συλλειτουργεί με τον φάρο των χρηματιστηρίων πάνω από δυο ώρες. Σήμερα Eurobank, Autohellas και Motor Oil ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης μετά την λήξη της συνεδρίασης.
Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης της Φουρλής. Την Πέμπτη 15 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το 5% του ΟΤΕ, με την Deutsche Telecom να διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει το ποσοστό στην υψηλότερη τιμή που θα δοθεί. Την ίδια ημέρα η Αεροπορία Αιγαίου θα δώσει στην δημοσιότητα τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα στην ιστορία της, καθώς και το προτεινόμενο μέρισμα της χρήσης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Η έντονη στροφή στον προστατευτισμό προκαλεί νευρικότητα
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εβδομαδιαία άνοδο για τους δείκτες των χρηματιστηρίων παγκόσμια. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να μην σκεφτεί πως στις μέρες της καθόδου, δεν γνωρίζαμε αν ήταν συνέχεια της διόρθωσης από την 60η κρίση πανικού ή αποτελούσε την 61η κρίση. Που τελικά ανατράπηκε, με ένα ράλι ανακούφισης. To προκάλεσε η αίσθηση πως οι δασμοί δεν θα έχουν την μορφή που αρχικά τρομοκράτησε τους επενδυτές αφενός, ενώ σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε η εξέλιξη στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Β Κορέας. Το ραντεβού των δύο ηγετών αυτών των χωρών δεν οριστικοποιήθηκε, αλλά η μείωση της έντασης αποτέλεσε μια πρώτη θετική ένδειξη, που βοήθησε στην ανάκαμψη των δεικτών στη Wall Street και με τη γνωστή ισχύ της επίδρασής της παγκόσμια, απλώθηκε στα υπόλοιπα χρηματιστήρια.
Δεν χρειάζεται όμως μόνο η ανάγνωση των επιδόσεων των βασικών δεικτών διεθνώς, για να γίνει αντιληπτό το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Γιατί σε γενικές γραμμές όλοι οι τομείς που καθορίζουν τη διάθεση για ρίσκο έχουν αποκτήσει πιο σύνθετο μίγμα παραγόντων που τους αλλάζει, ενίοτε από σύνοδο σε σύνοδο. Για παράδειγμα η συνεχής βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης στις ΗΠΑ και η αύξηση της ωριαίας αμοιβής που απέκτησε υγιή βηματισμό, αποτελεί μάλλον αρνητική είδηση. Αφού οι πιέσεις στις εργατικές αμοιβές ενισχύουν τις πιέσεις στον ονομαστικό πληθωρισμό και αρκετοί φρονούν πως αυτό θα αναγκάσει τον επικεφαλής της Fed και τα μέλη της FOMC που αποφασίζουν την νομισματική πολιτική, σε κινήσεις αύξησης των επιτοκίων με γρηγορότερους ρυθμούς.
Η τρέχουσα ισορροπία
Το σενάριο που έδειχνε ως τώρα να αποδέχεται η πλειονότητα των θεσμικών, το καθόριζε η ισορροπία της ισχυρής χωρίς υπερβολές παγκόσμιας ανάπτυξης, με περιορισμένες τις πληθωριστικές πιέσεις, ως αποτέλεσμα εν μέρει των συνθηκών που επικρατούσαν στο παγκόσμιο εμπόριο. Δεν υπάρχει όμως σήμερα αναλυτής που να μην εκφράζει την ανησυχία του, για το πόσο θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την κατάσταση το ξέσπασμα ενός πολέμου σε αυτό το κρίσιμο, για κάθε οικονομία, πεδίο, εξαιτίας των προστατευτικών πολιτικών που φαίνεται να επιλέγει η διοίκηση Τραμπ.
Χωρίς την διαταραχή της παγκόσμιας ανάπτυξης από διακοπές και αναταράξεις στη ροή των εμπορικών συναλλαγών, η πρόσφατη εμφάνιση εξασθένισης της βιομηχανικής παραγωγής θα ξεπεραστεί και θα την εξισορροπήσει η ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών. Παρατηρούσαν από το τμήμα ανάλυσης της Barclays. Για την ώρα πάντως ο προστατευτισμός μπορεί να είναι ή να μην αποτελεί πρόβλημα. Ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υποτονικός ή όχι. Οι δε Bond Vigilantes μπορεί να επικρατήσουν ή όχι.
Αυτά που βαραίνουν θετικά είναι τα θεμελιώδη μεγέθη, που οδηγούν την πολύ ισχυρή εταιρική κερδοφορία. Η αμερικανική οικονομία έχει καλές επιδόσεις. Η εικόνα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αντιστοιχεί ουσιαστικά σε πλήρη απασχόληση. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας είναι ίσος με τον αριθμό των ανέργων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανεργίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως "τριβή", που οφείλεται σε γεωγραφικές αναντιστοιχίες και σε αναντιστοιχίες δεξιοτήτων.
Τα γνωστά θετικά παγκόσμια
Η παγκόσμια οικονομία βιώνει ευρεία συγχρονισμένη ανάπτυξη. Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανάπτυξης, για την EdYardeni Research, το οποίο είναι απλώς ένας μέσος δείκτης τιμών των ακατέργαστων βιομηχανικών προϊόντων CRB και της τιμής του βαρελιού αργού πετρελαίου Brent, παραμένει σε ανοδική πορεία από τις αρχές του 2016.
Οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης (εξαιρουμένων των οχημάτων με κινητήρα) βρίσκονται επίσης σε ανοδική πορεία και σε περιοχές ρεκόρ υψηλών. Όλες οι στατιστικές για τις εξαγωγικές δραστηριότητες παγκόσμια υποδηλώνουν, ότι οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο επωφελούνται έντονα από την έκρηξη των εξαγωγών. Το άθροισμα των πραγματικών εξαγωγών των ΗΠΑ και των πραγματικών εισαγωγών αποτελεί μια πολύ καλή υποκατηγορία για τον όγκο των παγκόσμιων εξαγωγών. Και οι δύο αυξήθηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο, με τα κέρδη να είναι στο 6,8% και 4,5% αντίστοιχα.
Το άθροισμα των εξαγωγών των οικονομιών του G6 (δηλαδή του G7 εκτός των ΗΠΑ) αυξήθηκε κατά 17,5% από το Δεκέμβριο του 2015 έως το Δεκέμβριο του 2017.
Γνωρίζουμε επίσης ότι τα κέρδη του S&P 500 θα πάρουν τεράστια ώθηση από τη φορολογική μεταρρύθμιση φέτος. Κατά τη διάρκεια των 11 εβδομάδων από την έναρξη ισχύος της ως την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαρτίου, οι αναλυτές αύξησαν την εκτίμηση τους κατά 11,72 δολάρια ανά μετοχή. Επομένως, προβλέπουν αύξηση κατά 19,0% φέτος. Την επόμενη χρονιά, προβάλλουν άλλο ένα διψήφιο κέρδος κατά 10,0%.
Τα γνωστά «άγνωστα» αρνητικά
Στον αντίποδα έχουμε έναν κατάλογο γνωστών «άγνωστων», που μπορεί να είναι αφορμή για πιέσεις στις μετοχικές αξίες. Στην κορυφή αυτής της λίστας, ενώ βρισκόταν στην τελευταία θέση, ξεπετάχτηκε ο προστατευτισμός. Ο πρόεδρος Donald Trump σημείωσε τον Ιανουάριο, ότι η νομοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης του επιτρέπει πλέον, να προχωρήσει στην πλατφόρμα προστατευτισμού που ανάπτυξε στην προεκλογική του εκστρατεία. Το έκανε, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών και πλυντηρίων ρούχων, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους. Την προπερασμένη Πέμπτη δήλωσε, ότι έχει ως στόχο να κάνει το ίδιο και στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Οι ψυχραιμότεροι αναλυτές εκτιμούν ακόμα και τώρα, ότι ο Πρόεδρος Trump δεν θα σταματήσει την παγκοσμιοποίηση, προκαλώντας έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Αντίθετα, θα κάνει ό, τι μπορεί για να μετατρέψει τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες σε διμερείς συμφωνίες, οι οποίες μπορούν ευκολότερα να προσαρμοστούν καθώς αλλάζουν οι συνθήκες. Ωστόσο, αυτό είναι γνωστό άγνωστο επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθεί η οδός που θα επιλέξει ο Πρόεδρος.
Οι σκεπτικιστές γύρω από την πορεία που θα έχει ο πληθωρισμός, βλέπουν πιθανή ανατροπή στην ήρεμη ως τώρα πορεία του. Σημειώνουν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι πολύ σφιχτή και ο πληθωρισμός των μισθών μπορεί να άρχισε να επιταχύνεται τον Ιανουάριο τελικά. Παρατηρούν ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν αυξηθεί. Η δημοσιονομική πολιτική έχει γίνει πιο ενθαρρυντική, ως αποτέλεσμα της φορολογικών μειώσεων και της πρόσφατης συμφωνίας του Κογκρέσου για να κρατήσει η κυβέρνηση το δικαίωμα να αυξήσει τις δαπάνες. Αν προχωρήσει η αύξηση των τιμολογίων λόγω δασμών, αυτό θα αυξήσει τις τιμές των εισαγωγών και των υποκατάστατων των εισαγωγών στις ΗΠΑ.
Είναι γνωστό ότι η Fed βρίσκεται σε μια πορεία να αυξάνει σταδιακά το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, ταυτόχρονα με τη μείωση του ισολογισμού της μέσω της ελάττωσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των ενυπόθηκων χρεογράφων. Είναι άγνωστο πώς η αγορά ομολόγων θα ανταποκριθεί στην πολιτική εξομάλυνσης της Fed. Εάν ο πληθωρισμός κάνει μια δυναμική εμφάνιση, τότε η αντίδραση στην αγορά ομολόγων θα είναι πιο σοβαρή. Αν επικρατήσει ο προστατευτισμός, οι αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται να κινηθούν υψηλότερα, εάν οι αλλοδαποί αντιδράσουν πωλώντας τα αμερικανικά τους ομόλογα. Ή, οι αποδόσεις ενδέχεται να μειωθούν, εάν ο προστατευτισμός υποβαθμίσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Οι επενδυτές προτίμησαν να μετρήσουν τα γνωστά και θετικά δεδομένα για τις μετοχικές αξίες και τους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό συνεπάγεται η αποκατάσταση των απωλειών μετά την 61η κρίση πανικού των αγορών, λόγω φόβων για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2786,57 μονάδες, είχε επίδοση +3,54% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +4,22%. Ο Dow, με μεταβολή +3,25%, έκλεισε στις 25.353,74 μονάδες, στο 2018 απέδωσε +2,49%. Ο S&P400 ανέβηκε +3,75% με επίδοση φέτος +2,55%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +4,17%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +4,01%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +4,17%, διαμόρφωσε κέρδη +9,52% το 2018.
Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +2,19% στη βδομάδα και έχει απώλειες στο 2018 -6,03%. Ο DAX ανέβηκε +3,63%, με ετήσια απόδοση -4,42%, ο CAC είχε μεταβολή +2,68%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά -0,72%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +1,63% και στο έτος αποδίδει -3,56%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,80%, στο 2018 αποδίδει +4,08%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,71%, με +13,05% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ενισχυμένος +2,12%, έχει επίδοση για το 2018 -1,62%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,36% από +1,58%, στο 2018 εμφάνισε πλέον απώλειες -5,69%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,38% και επίδοση για φέτος -0,33%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βούλιαξε -2,17%, στο 2018 αποδίδει -2,20%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,35% και στο 2018 έχει επίδοση +3,60%. Άνοδο +1,62% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος 0,00%. Ο χρυσός μετακινήθηκε, κατά +0,02%, στα 1324,00 δολάρια η ουγκιά με απόδοσή το 2018 +1,45%. Καλύτερα κινήθηκε το πετρέλαιο Crude κατά +1,09%. Στο 2018 γράφει κέρδη +3,36%.
Η φθήνια των μετοχών της ευρωζώνης
Είναι γνωστό πως με κριτήριο το P/E μελλοντικών κερδών, οι μετοχές της ευρωζώνης είναι φτηνές σε σύγκριση με αυτές στις ΗΠΑ. Το μέσο Ρ/Ε του δείκτη MSCI για τις αμερικανικές μετοχές ήταν περίπου 18,0 κατά το 2017, ενώ το εμπρόσθιο P/Ε των μετοχών του MSCI της EMU κυμάνθηκε γύρω στα 14,5. Ωστόσο, ακόμη και μετά την πτώση της Wall Street στις αρχές Φεβρουαρίου, η ΟΝΕ παραμένει σχετικά φτηνή.
Η συνεχής φθήνια του MSCI της EMU σε σχέση με τον MSCI για τις ΗΠΑ οφείλεται εν μέρει στη μεγαλύτερη βαρύτητα των εταιρειών γιγάντων του τομέα της τεχνολογίας στην Αμερική. Η πιο πρόσφατη υστέρηση για τις μετοχές του ευρώ, παρά τις εκπληκτικά ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας της ευρωζώνης από τα τέλη του 2016, μπορεί να οφείλεται στην αποδυνάμωση των κυβερνήσεων τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία.
ΧΑ
Εβδομάδα σημαντικών θετικών και αρνητικών… «επιτευγμάτων»
Στη δεύτερη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Μαρτίου είχαμε την εγγραφή του κατώτερου στις 794,15 μονάδες για τον ΓΔ στο 2018. Αυτό, ως τη Δευτέρα 5/3 ήταν οι 811,54 μονάδες, από τη σύνοδο στις 13 Φεβρουαρίου, με αμέσως επόμενο τις 811,87 από τη δεύτερη σύνοδο της χρονιάς. Σημειώθηκε συνεπώς μια υποχώρηση της βάσης για τις τιμές του μέσου όρου από τις 811 στις 795 μονάδες. Συνοδεύτηκε μάλιστα από πέρασμα του ΓΔ κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών σε επίπεδα έστω και οριακά χαμηλότερα από εκείνον αφού βρισκόταν στις 798,7 και 798,8 μονάδες με το ΧΑ να δίνει κλεισίματα τη Δευτέρα και την Τετάρτη στις 794,51 και 798,41 μονάδες αντίστοιχα.
Εμφανίστηκαν συνεπώς φαινόμενα που προκαλούν ανησυχίες σχετικές με την ανατροπή της μεσοπρόθεσμης τάσης σε κάθε επαγγελματία επενδυτή που σέβεται τη στατιστική ανάλυση και προϊστορία. Ο ΚΜΟ200 είναι σημαντικό μέγεθος για την στατιστική και το δυσάρεστο ήταν πως οι θεσμικοί μέσω γενικευμένων πιέσεων οδήγησαν σε οριακή θέση τον μέσο όρο αλλά το ευχάριστο ήταν πως με τις δυο τελευταίες συνόδους φάνηκε ότι τελικά λειτούργησε ως στήριξη στην κάθοδο του μέσου όρου. Αφού έκλεισε την Παρασκευή στις 821,57 μονάδες που ήταν και το μέγιστο ημέρας. Η κάθοδος είχε τη βάση της στην διεθνή τάση για φυγή από το ρίσκο με φίλτρο τις επιμέρους επιχειρηματικές ειδήσεις ή τα αποτελέσματα κερδοφορίας των εισηγμένων.
Ο ΓΔ στο 2018 πτωτικές μεταβολές πάνω από -2% έχει σημειώσει μόνο τέσσερις φορές και τις δύο διαδοχικές εμφάνισε στις 2 και 5 Μαρτίου. Τη Δευτέρα λοιπόν ο ΓΔ, μετά τη βουτιά κατά -2,16% στις 2/3, οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,29% και έφθασε στις 794,51 από 813,09 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2028,82 από 2069,91 με μεταβολή -1,99%. Ήταν προφανώς η συνεδρίαση της εκτόνωσης των πιέσεων με κλιμάκωση των πιέσεων ως και τις δημοπρασίες και εκείνη που μούδιασε τους επενδυτές. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,364 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,938 εκατ. Οι σύνοδοι της Τρίτης και της Τετάρτης λειτούργησαν υπέρ της σταθεροποίησης της αγοράς στη γειτονιά του επιπέδου που βρισκότανε ο ΚΜΟ200 (798,8). Έτσι την Τετάρτη ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,10% και έφθασε στις 798,41 από 799,20 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2049,27 από 2041,62 με μεταβολή +0,37%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε αντίστοιχα στα 55,390 από 70,174 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,062 από 8,899 εκατ. Σε τρεις συνεδριάσεις με μέσο τζίρο 60 εκατ. και 9 εκατ. στα πακέτα, πιθανά ολοκληρώθηκε η κάθοδος, από την κορυφή των 895,64, στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.
Στις επόμενες δυο συνόδους είχαμε ανακατάληψη επιπέδων που χάθηκαν ξαφνικά με την κατακόρυφη πτώση της πρώτης βδομάδας του Μαρτίου που συνεχίστηκε τη Δευτέρα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,11% από +1,77% την Πέμπτη και έφθασε στις 821,57 από 812,53 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2113,77 από 2088,61 με μεταβολή +1,20% από +1,92% την προηγούμενη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,981 από 38,693 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,644 από 1,327 εκατ. με συνέπεια τη διαμόρφωση χαμηλού μέσου τζίρου στη βδομάδα στα 54,7 εκατ. ευρώ με αυτόν των πακέτων στα 6,7 εκατ. Ήταν η σαφέστερη εκδήλωση επιφύλαξης η χαμηλή αξία συναλλαγών καθώς τζίρος πάνω από 100 εκατ. ευρώ έχει να εμφανιστεί από τις 6 Φεβρουαρίου, όταν το ταμπλό ειδοποίησε για όσα θα ακολουθούσαν, με το κατώτερο ημέρας τότε στις 814,96 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 853,67. Τα αναφέρουμε γιατί αν συνεχιστεί η δυναμική των τελευταίων συνεδριάσεων τα επίπεδα των 850 μονάδων είναι η πρώτη οροφή που θα συναντήσει η αγορά.
Στους επιμέρους τίτλους διαπιστώσαμε πως το ελάχιστο εβδομάδας έγινε και κατώτερο τελευταίων τριών μηνών για τις ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΦΦΓΚΡΠ και φυσικά τα κατώτερα εβδομάδας έγιναν και τελευταίων 30 ημερών για περισσότερα blue chip. Αφού στα προηγούμενα προστίθενται και οι ΑΔΜΗΕ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.
Είναι σαφές από αυτά ποιες ήταν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που επιβάρυναν την πορεία των βασικών δεικτών αλλά η εικόνα τελικά βελτιώθηκε και συμμετείχαν σε αυτό τα περισσότερα blue chip. Έτσι ο ΓΔ εμφάνισε κέρδη +1,04% με τον 25άρη στο +1,79% ενώ ο FTSEM έχασε -1,81%.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Κοιτάξανε ψηλότερα οι traders έχοντας μπροστά τους τη μετακύληση θέσεων
Στη σύνοδο της Παρασκευής 9/3, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, ανοδική κίνηση. Η έναρξη έγινε στις 2088,56 μονάδες. Ακολούθησε χρονικά η εγγραφή του ελάχιστου στις 12:52 και ήταν στις 2087,64 μονάδες. Στις 17:00 ο δείκτης οδηγήθηκε στις 2106,78 μονάδες Το μέγιστο μέρας ορίστηκε στις δημοπρασίες ήταν οι 2113,77. Το κλείσιμο έγινε στις 2113,77 μονάδες με μεταβολή +1,20%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 31,172 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 2391 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2118,50 μονάδες και κατώτερο τις 2087,00. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2118,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 1164 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο στις 2118,75 και κατώτερο τις 2090,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2115,25.
Στην δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαρτίου, είχαμε αύξηση όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25, κατά +59,57%. Σημειώθηκε πτώση -13,7%, στις ανοικτές θέσεις, πιθανά λόγω των χαμηλών ρυθμών στη μετακύληση θέσεων προ της εκπνοής της τρέχουσας σειράς. Ο δείκτης των παραγώγων κατέληξε στις 2106,90 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,79%. Στα options του, ο συνολικός όγκος αυξήθηκε κατά +45,49% έναντι της περασμένης, ενώ σε 2 call αντιστοιχούσαν 3 puts.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 14.001, καταλήγοντας με 12.133 ανοικτές θέσεις από 14.066 στις 2 Μαρτίου. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 2391 από 1615 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειρά Απριλίου έφερε 639 από 140 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Μαρτίου είναι 10.344 και της επόμενης 1.789. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Μαρτίου, έγιναν στις 2118,00 μονάδες.
Οι εβδομαδιαίες επιδόσεις
Ο ΓΔ εμφάνισε κέρδη +1,04% με τον 25άρη στο +1,79% ενώ ο FTSEM έχασε -1,81%. Τα blue chip με μεταβολή της τάξης των βασικών δεικτών είναι το 20% και συγκεκριμένα οι ΤΕΝΕΡΓ +1,96%, ΑΛΦΑ +1,74%, ΠΕΙΡ +1,71%, ΟΤΕ +1,42%, και ΔΕΗ +1,03%. Λιγότερες είναι οι μετοχές του δείκτη που κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί με κέρδη ανώτερα του +2% με την ΜΠΕΛΑ στο +7,03%, ΕΕΕ +5,92% το μόνο blue chip που το μέγιστο εβδομάδας ήταν και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών, ΟΠΑΠ +4,12% και ΣΑΡ +2,46% και σε αυτές δεν υπάρχει τραπεζική μετοχή. Με κέρδη κατώτερα του +1% έκλεισαν τη βδομάδα οι ΛΑΜΔΑ +0,74%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,57%, ΜΥΤΙΛ +0,52%, ΕΥΔΑΠ +0,33%, ΑΡΑΙΓ +0,11%, με τις ΕΥΡΩΒ και ΟΛΠ στο 0,00%. Εννέα blue chip εμφάνισαν πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή με μεγαλύτερη της ΒΙΟ -3,97%, ΜΟΗ -2,74%, ΕΤΕ -1,66%, ΦΦΓΚΡΠ -1,54% και ΕΧΑΕ -1,31% ενώ κάτω του -1% υποχώρησαν οι ΓΡΙΒ -0,76%, ΑΔΜΗΕ -0,52%, ΕΛΠΕ -0,50%, και ΤΙΤΚ -0,46%.
Στον αντίποδα του δικαιολογημένου επενδυτικού σκεπτικισμού η αγορά μας έχει να προτείνει αρκετές μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ που έκανε την εμφάνισή του με τις
ΜΠΕΛΑ στο +7,03%, ΕΕΕ +5,92% το μόνο blue chip που το μέγιστο εβδομάδας ήταν και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών, ΟΠΑΠ +4,12% και ΣΑΡ +2,46%. Ενώ σε αυτές με μεταβολές κοντά στους δείκτες συναντάμε τις ΤΕΝΕΡΓ +1,96%, ΟΤΕ +1,42%, και ΔΕΗ +1,03%.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Μετά τη βουτιά κάτω από τις 800 μονάδες, που προκάλεσαν οι Ιταλικές εκλογές και ο επαπειλούμενος Εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, τελικώς φαίνεται να επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι και οδηγηθήκαμε γρήγορα πάνω από τις 805 μονάδες, που είναι μια σημαντική στήριξη για να συνεχίσει ο Δείκτης να συντηρείται σε ανοδική πορεία.
Την ερχόμενη βδομάδα έχουμε το κλείσιμο των Παραγώγων του Μαρτίου και ακολουθεί η αναβάθμιση κάποιων Ελληνικών μετοχών στους διεθνείς δείκτες FTSE. Την ίδια εβδομάδα αναμένεται η Ελλάδα να ξαναβγεί στις Αγορές με ετήσιο έντοκο, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία για εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, αλλά και η προετοιμασία για τις πρώτες νέες εισαγωγές εταιρειών μετά από χρόνια.
Οι Ξένοι συνεχίζουν να στηρίζουν τη σταθερότητα.
Σε επίπεδο εταιρειών, όλο και περισσότερες δίνουν μέρισμα, ή στηρίζουν την παρουσία τους στο Χρηματιστήριο, ενώ η προοπτική για επανενεργοποίηση του Χρηματιστηρίου, σαν πηγή άντλησης κεφαλαίων, αναμένεται να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό, η αντιπαράθεση συνεχίζει να οξύνεται, ενώ και οι σχέσεις με τους Γείτονες επιδεινώνονται.
Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να είναι οι σημαντικοί παράγοντες για την οικονομική πορεία της Χώρας, καθώς οι μεταρρυθμίσεις (βλέπε πλειστηριασμοί και αποκρατικοποιήσεις) συνεχίζονται και τα οικονομικά της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν οριστικά να απασχολούν τα Κοινοβούλια των Ευρωπαίων Εταίρων.
Αν μέχρι το Πάσχα δεν έχουμε πολύ αρνητικές εκπλήξεις, η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αναμένεται να διατηρηθεί στο θετικό σενάριο, που δίνει στόχο για νέα υψηλά προς το Καλοκαίρι.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Άνυδρη' παρέμεινε στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου η προσπάθεια των πωλητών να φθάσουν, μετά το σταυροδρόμι των 800 μονάδων, ως τη καθοδική διαγραμματική 'πηγή' των 770 μονάδων.
Το γεγονός αυτό έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο τους "swing" ενεργούς επενδυτές, σπρώχνοντας τον Γενικό Δείκτη, με μικρό μέχρι στιγμής αγοραστικό τζίρο, προς υψηλότερα επίπεδα. Ανοδικό πάτημα υψηλότερα από το επίπεδο των 810 με 814 μονάδων, μπορεί να δώσει ένα "αναίμακτο" περιθώριο ανόδου έως τις 830 μονάδες, προκαλώντας μερική ανασφάλεια σε όσους επιζητούν την πτωτική κίνηση χαμηλότερα των 800 μονάδων, ενόψει και του κοντινού "event" των triple witching
Όμως για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να τμήσει ανοδικά το σημείο αντίστασης των 830 μονάδων και να κινηθεί έντονα ανοδικά προς τη "τετριμμένη" περιοχή των 855 με 860 μονάδων, θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα προωθητικά διαγραμματικά "καύσιμα", καθώς η οποιαδήποτε αδυναμία θα φέρει και πάλι στην πρώτη γραμμή τους πωλητές.
Η πτωτική επαφή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το σκληρό επίπεδο στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων, δημιούργησε βραχυχρόνιο αγοραστικό "τίναγμα" επαναφέροντας με συνοπτικές διαδικασίες το δείκτη μέσα στη ουδέτερη ζώνη των 2080 με 2120 μονάδων. Εκεί μια επιτυχής ανοδική διάσπαση, με σημαντική αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα "ανάψει το πράσινο φως" για μια ανηφορική κίνηση προς το κρίσιμο διαγραμματικό σημείο των 2150 μονάδων.
Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, η επικίνδυνη καθοδική προσπάθεια διάτρησης του μεσο-μακροπρόθεσμου επιπέδου στήριξης των 846 με 830 μονάδων, όπου το περασμένο Φθινόπωρο είχε αντιστρόφως αντισταθεί σθεναρά στις τότε ανοδικές ορμές, δεν έφερε καρπούς, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στους αγοραστές για την εκδήλωση ανοδικής ανάτασης έως το σημείο κλειδί των 900 μονάδων.
Από εκεί και πάνω όμως, για να μπορέσει ο Τραπεζικός δείκτης να σταθεί με ασφάλεια, θα πρέπει οι δύο Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές Alpha και Εθνική να αντιμετωπίσουν με σθένος τα επίπεδα αντίστασης των 2 και 0,30 ευρώ, αντίστοιχα.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Σε σταθεροποιητικούς ρυθμούς κινήθηκε η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς το μίγμα νέων είχε θετικές και αρνητικές αναγνώσεις για την Επενδυτική Κοινότητα. Το "σύνθημα" της ανάκαμψης δόθηκε αρχικά από το εξωτερικό, το οποίο φαίνεται να μετριάζει κάπως την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων και εν συνεχεία από την Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις έδειξαν ουσιαστικές τάσεις αποκλιμάκωσης.
Τα εταιρικά αποτελέσματα λειτούργησαν ως τώρα ως ανάχωμα στην πτώση, καθώς διαπιστώνεται καλύτερη εικόνα καθαρών κερδών σε σχέση με πέρυσι, βελτιώνοντας το δυνητικό θεμελιώδες περιθώριο των αποτιμήσεων. Σε δεύτερο χρόνο τα καλά νέα, που με σταθερό ρυθμό έρχονται από το μέτωπο των Τραπεζών, περιορίζουν το βαθμό προσφοράς που σε άλλες περιόδους ήταν αφορμή για ακραίες κινήσεις του κλάδου, στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.
Από την άλλη πλευρά η αστοχία που σημειώθηκε μεταξύ πρόβλεψης και πραγματικότητας για το ΑΕΠ του 2017, μάλλον περιόρισαν την αισιοδοξία για την συνέχεια, δείχνοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι απαιτούν μεγάλη πειθαρχία και πολύ προσπάθεια για να συμφωνήσουν με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης "πλήρωσε" τιμές ελαφρώς χαμηλότερα από τις 800 μονάδες, σημειώνοντας νέο χαμηλό τρέχοντος έτους από το οποίο αντέδρασε χωρίς πειστικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την συνδρομή ισχυρών συναλλακτικών όγκων.
Παρόλα αυτά οι πρώτες 20 μονάδες ανόδου ήρθαν σχετικά εύκολα, υπό την έννοια ότι οι πωλητές δεν κινήθηκαν επιθετικά και τα κλεισίματα της Πέμπτης και της Παρασκευής διατήρησαν σημαντικό μέρος από τα κεκτημένα της ανόδου. Η ανοδική αντίδραση ξεκίνησε από ελαφρώς υποτιμημένες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές και είναι ως τώρα πολύ αδύναμη, ως προς την υποστήριξη της με συναλλαγές, φαινόμενο ωστόσο το οποίο δεν είναι άγνωστό στην Ελληνική Αγορά, αφού ο Γενικός Δείκτης έχει μάθει να "επιπλέει", ακόμα και σε "ρηχότερες", συναλλακτικά, περιόδους.
Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν καθοριστική για την μακροχρόνια τάση, καθώς η έναρξη διαπραγμάτευσης των τιμών έγινε από το σημείο καμπής του κινητού μέσου των 200 ημερών.Ο "συναγερμό" πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έληξε, παρά την μικρή ανοδική ανάσα από τις 795 μονάδες. Βασικό ζητούμενο παραμένει η διάσπαση των 840 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχονται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών αποτελώντας την "γραμμή Μαζινό" των πωλητών.
Η διάσπαση μπορεί να έρθει μόνο με την προοδευτική αύξηση του τζίρου (60 – 70 εκατ. ευρώ) καθώς στο εν λόγω επίπεδο η αποχώρηση των βραχυπρόθεσμων επενδυτών θα είναι εντονότερη. Συμπερασματικά σε μια ιδιαιτέρως πλούσια εβδομάδα γεγονότων, θα αναμέναμε την μάχη για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική να μεταφέρεται υψηλότερα, το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικότερο, λόγω αποτελεσμάτων και τις Ξένες Αγορές να διατηρούν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας.
Σήμερα
Ένα ανοδικό ράλι ανακούφισης σάρωσε τις ασιατικές αγορές μετοχών σήμερα Δευτέρα, αφού η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατάφερε να εντυπωσιάσει με τη δύναμή της, ενώ παράλληλα ελάττωσε τους φόβους για εκτίναξη του πληθωρισμού και σαν συνέπεια των ταχύτερων αυξήσεων των επιτοκίων, ένα καθαρό μήνυμα που ανέβασε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου παγκοσμίως.
Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε 1,3%, για μια τρίτη σύνοδο με κέρδη. Η αγορά μετοχών στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 1,04%, ενώ ο κύριος δείκτης της Αυστραλίας πρόσθεσε 0,55%, ενισχυμένος από τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης μετάλλων από την είδηση ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τους νέους εμπορικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 κέρδιζαν +0,3%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,65%, παρουσιάζοντας μικρή άμεση αντίδραση, στην είδηση πως ο πρωθυπουργός Shinzo πιέζεται από νέες υποψίες διαπλοκής.
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό εξαφανίστηκαν την Παρασκευή, αφού τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 313.000 τον περασμένο μήνα, αλλά η ετήσια αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών επιβραδύνθηκε μετά την άνοδο τον Ιανουάριο.
Η συρρίκνωση των μισθών μετριάζει τις εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε προειδοποίηση για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίαση επί της πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, αντί των σημερινών τριών.