Ε.Ε.: Πρόταση για δασμούς στα εισαγόμενα υποδήματα

Από Κίνα και Βιετνάμ
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2006 13:58

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα εμπορίου, Πήτερ Μάντελσον πρότεινε την επιβολή δασμών στα δερμάτινα υποδήματα από την Κίνα και το Βιετνάμ, σε μια αποφασιστική κίνηση της Ε.Ε., για το πώς θα καταπολεμήσει την σημαντική αύξηση των ασιατικών εισαγωγών.

Ο Μάντελσον πρότεινε την επιβολή δασμών για πέντε χρόνια, αντικαθιστώντας τους προσωρινούς δασμούς που επεβλήθησαν τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους Κινέζους και Βιετναμέζους εξαγωγείς να πωλούν υποδήματα χαμηλότερα του κόστους της Ευρώπης, παίρνοντας παράλληλα τις δουλειές των Ευρωπαίων υποδηματοποιών.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. είναι διχασμένες αναφορικά με το κλείσιμο του χάσματος του εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα, με τη Σουηδία να ηγείται μιας ομάδας χωρών ελεύθερου εμπορίου που αντιτίθενται στην επιβολή δασμών και τα χώρες της νοτίου Ευρώπης, να διαμαρτύρονται ζητώντας προστασία.

Η πρόταση είναι η καλύτερη προσπάθεια της Κομισιόν να διευθετήσει τα διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. με την Κίνα, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 100 δισ. ευρώ (128 εκατ. δισ. δολ.) το 2005. Οι πωλήσεις της Κίνας ύψους 72 δισ. δολ. το πρώτο πεντάμηνο του 2006, κατέστησαν τη χώρα τη δεύτερη εξαγωγική της Ευρώπης, λίγο κάτω από τις ΗΠΑ με εξαγωγές ύψους 74 δισ. ευρώ.

Η Κίνα προμήθευσε με το ήμισυ των 2,5 δισ. ζευγαριών υποδημάτων που πουλήθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις εκκλήσεις των 8.000 Ευρωπαίων υποδηματοποιών για προστασία, κυρίως των μικρών που βρίσκονται στη νότια Ευρώπη.

Τα 4/5 των δερμάτινων υποδημάτων της Ε.Ε. προήλθαν από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Μερικοί από τους υποδηματοποιούς αυτών των χωρών, απασχολούν λιγότερους από 10 ανθρώπους.

Οι εισαγωγές δερμάτινων υποδημάτων στην Ε.Ε. από την Κίνα, σημείωσαν τετραπλάσια άνοδο από το 2001 έως το δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2005, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της Κίνας στο 9% από το 2,2% σύμφωνα με την Κομισιόν. Οι εξαγωγές του Βιετνάμ διπλασιάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο και το μερίδιό του αυξήθηκε στην Ε.Ε. στο 14% από 7%.

Οι δασμοί πενταετούς διάρκειας του 16,5% στα δερμάτινα υποδήματα από την Κίνα και 10% στα αντίστοιχα από το Βιετνάμ, προϋποθέτουν την έγκριση της πλειοψηφίας των 25 χωρών μελών της Ε.Ε. μέσα σε ένα μήνα. Παρόμοιοι δασμοί που προτάθηκαν νωρίτερα μέσα στον μήνα, απορρίφθηκαν από ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Σουηδία. Οι προσωρινοί δασμοί εισαγωγής δερμάτινων υποδημάτων στην Ε.Ε. λήγουν στις 6 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα