ΥΕΝ: Σύσκεψη για την ανάπτυξη των λιμένων της νησιωτικής Ελλάδας

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2006 17:45
UPD:17:47

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την ανάπτυξη των λιμένων της νησιωτικής Ελλάδας που υστερούν σε υποδομές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του υπουργού, Μανώλη Κεφαλογιάννη, του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Γεώργιου Βλάχου, δημάρχων της νησιωτικής χώρας, προέδρων Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και άλλων εκπροσώπων φορέων.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργασία, καθώς και την υποβολή προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών και γενικότερα του επιβατικού κοινού.

Όπως ακόμη επισήμανε, η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος, η αύξηση του μεγέθους των πλοίων, η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και του θαλάσσιου τουρισμού, η ανάπτυξη των Θαλασσίων Λεωφόρων και των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, και η προώθηση της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων ως βασικές πολιτικές της Ε.Ε. για την ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών, επιβάλλουν την άμεση αναβάθμιση των λιμανιών και την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης λιμενικής αγοράς.

Στο πλαίσιο της πολιτικής για την ανάπτυξη των περιφερειακών λιμανιών που εξυπηρετούν κυρίως τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, οι οργανισμοί λιμένων προχώρησαν στη σύσταση Αστικής Εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Ανάπτυξης Λιμένων» (Ε.Κ.Α.Λ.) εποπτευόμενη από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Μεταξύ των καταστατικών στόχων του Ε.Κ.Α.Λ. περιλαμβάνεται η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πρωτοβουλίες ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού λιμενικού συστήματος.

Πέρα των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε., μέλη του Ε.Κ.Α.Λ. μπορούν να είναι πάσης φύσεως λιμενικοί οργανισμοί με οποιαδήποτε νομική μορφή και έδρα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων, το Ε.Κ.Α.Λ. μπορεί ως συντονιστικό όργανο, να παρουσιάσει ομαδοποιημένα έργα και να προχωρήσει σε συμφωνίες για τη λήψη δανείων για την ανάπτυξη υποδομών σε μικρού μεγέθους λιμάνια της νησιωτικής χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα