Alpha Βank: Πολύ ικανοποιητική η εκτέλεση του Προϋπολογισμού

Στο επτάμηνο
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2006 17:58

Πολύ ικανοποιητική χαρακτηρίζει η Alpha Bank την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2006 στο επτάμηνο του 2006, με εξαίρεση τη συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση των πρωτογενών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού, που όμως επιβαρύνθηκαν και από τις δαπάνες για την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ.

Όπως αναφέρει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφαινόμενη μεγαλύτερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ το 2006 ενισχύονται τώρα οι προσδοκίες για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε ποσοστό χαμηλότερο από το 2,6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, σημαντική συμβολή σε αυτή την εξέλιξη θα έχει η διαφαινόμενη μεγάλη αύξηση εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού και ιδιαίτερα των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Όπως αναφέρεται στο δελτίο της τράπεζας, η συνέχιση της ικανοποιητικής αύξησης των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού είναι δυνατή και αναγκαία, αφού υπάρχουν τα σχετικά περιθώρια εντατικοποίησης των προσπαθειών για αποτελεσματική μείωση της φοροδιαφυγής και για είσπραξη ενός μέρους τουλάχιστον των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του Δημοσίου από φορολογικές υποθέσεις που σωρεύτηκαν στην 3ετία 2003-2005.

Επίσης, η προσπάθεια συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών θα πρέπει να ενισχυθεί με ανάλογη προσαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής και να επεκταθεί και στο 2007 όπου οι δαπάνες του ΠΔΕ θα αυξηθούν εκ νέου σημαντικά, λόγω της ανάγκης υλοποίησης του ΚΠΣ ΙΙΙ και, επίσης, οι πρωτογενείς δαπάνες θα επιβαρυνθούν με τις προγραμματισμένες αυξήσεις του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων και τη διαφαινόμενη νέα αύξηση του προσωπικού του δημόσιου τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα