Τουρκία: Ανάμεσα σε πληθωρισμό και πιέσεις Ερντογάν ισορροπεί η κεντρική τράπεζα

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 17:00
UPD:17:02

Την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι θα επιμείνει στην περιοριστική νομισματική πολιτική έως ότου υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, αντιστέκεται στα συνεχή αιτήματα του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να προβεί σε μείωση των επιτοκίων. Από την άλλη θεωρείται απίθανο και να τα αυξήσει, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη ρήξη. 

Το overnight επιτόκιο δανεισμού διατηρήθηκε στο 9,25% και το overnight καταθετικό στο 7,25%.  Το «παράθυρο ρευστότητας» παρέμεινε στο 12,75%.  

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τον Φεβρουάριο στο 10,26%  από τα υψηλά 14 ετών του 12,98%, στα οποία είχε εκτιναχθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο παραμένει ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» για τη γειτονική οικονομία και υπερδιπλάσιος του στόχου για 5%. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν κόντρα στα δεδομένα, που υπαγορεύουν σφιχτή νομισματική πολιτική, έχει επανειλημμένα ζητήσει φθηνό χρήμα, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομία. Οι συνεχείς πιέσεις του δημιουργούν ανησυχία στις αγορές, ως προς το κατά πόσο μπορεί η κεντρική τράπεζα- που αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια τον περασμένο Δεκέμβριο- να συνεχίσει να αντιστέκεται, χαράσσοντας τη δική της γραμμή. 

Υπολογίζεται ότι η τουρκική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμούς 7% το 2017, χάρη στις άκρως δυναμικές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου του έτους, κατά το οποίο είδε το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται 11%,1%. Υπό αυτές τις συνθήκες μία πιο χαλαρή πολιτική, θα πυροδοτούσε κίνδυνο όχι μόνο για άνοδο του πληθωρισμού, αλλά και για ευρύτερη «υπερθέρμανση». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα