Υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία, την Κύπρο και την Κροατία και προειδοποιεί τα τρία κράτη- μέλη να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπισή τους.
Η προειδοποίηση έρχεται στο πλαίσιο της χειμερινής δέσμης του ΕυρωπαΪκού Εξαμήνου και αποτελεί συνέχεια της ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης για το 2018. Συμπίπτει με την πολιτική αναστάτωση, που επικρατεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, μετά τις εκλογές.
Στην περίπτωση της Ιταλίας η Κομισιόν κάνει λόγο για «υψηλό κρατικό χρέος και παραταμένα αδύναμη παραγωγικότητα», καλωσορίζει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, που προώθηση η Ρώμη, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, αλλά επισημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική ορμή, φαίνεται να χάνεται.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναγνώρισε πάντως ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ιταλίας ενδεχομένως να μην έχει την αρμοδιότητα να προβεί σε ουσιαστικές κινήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο για να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες στον προϋπολογισμό.
Οχτώ ακόμη χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ολλανδία και Σουηδία) παρουσιάζουν ανισορροπίες, αλλά μικρότερης έκτασης. Η Σλοβενία από την άλλη πέτυχε την έξοδό της από την εν λόγω λίστα.
Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο επικεντρώνεται πλέον στην εθνική διάσταση και παρέχει το υπόβαθρο στο οποίο θα στηριχθούν τα κράτη μέλη, προκειμένου να εκπονήσουν τα ετήσια εθνικά τους προγράμματα έως τα μέσα Απριλίου. Σε συνδυασμό με τις εκθέσεις ανά χώρα, τα εθνικά προγράμματα θα αποτελέσουν τη βάση για τις προτάσεις της Επιτροπής για τον επόμενο γύρο των ειδικών ανά χώρα συστάσεων τον Μάιο.
«Ισχυρές οικονομίες είναι αυτές που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες τους, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Τώρα που η οικονομία της Ευρώπης μεγεθύνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, αυτή ακριβώς θα πρέπει να είναι η στρατηγική μας, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι οι ανισορροπίες, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι έντεκα χώρες τις καθιστούν ευάλωτες σε κλυδωνισμούς. «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ανισορροπίες αυτές διορθώνονται χάρη στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάκαμψη, καθιστώντας την Ευρώπη ισχυρότερη. Αυτό είναι καλό νέο. Ο αριθμός των χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία αυτή μειώνεται από την έναρξη της κρίσης και, σήμερα, επιβραβεύουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία με θετική αλλαγή κατηγορίας» ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες σε όλες τις χώρες. «Για εκατομμύρια Ευρωπαίους, η ζωή εξακολουθεί να είναι ένας καθημερινός αγώνας και γι' αυτόν τον λόγο όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανισότητας, της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας» κατέληξε.
Η Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, σημείωσε πως με τη διακήρυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων «τοποθετήσαμε την επένδυση στις δεξιότητες, τη μείωση των ανισοτήτων, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Τώρα πρέπει να παρακολουθούμε τις επιδόσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις αρχές και τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στον πυλώνα, ώστε να καταστούν πραγματικότητα επί της ουσίας».
Παράλληλα η Επιτροπή εξέδωσε το Ετήσιο Πρόγραμμα Εργασίας του 2018 για τον καθορισμό των μέτρων στήριξης των μεταρρυθμίσεων, που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Το 2018, το ΠΣΔΜ θα παράσχει τεχνική στήριξη σε 24 κράτη μέλη για την υλοποίηση περισσοτέρων από 140 έργων. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν επιπλέον των 150 έργων που επελέγησαν το 2017.
Το 2018, θα παρασχεθεί, για παράδειγμα, τεχνική στήριξη στα κράτη μέλη για να μεταρρυθμίσουν τα δημοσιονομικά τους συστήματα, να εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση και να βελτιώσουν την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των εθνικών δικαστικών συστημάτων, καθώς και για να καταπολεμήσουν την απάτη, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Θα διατεθεί περαιτέρω στήριξη για να βελτιωθούν η διαχείριση των φυσικών πόρων και η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων, καθώς και για να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες της Ενεργειακής Ένωσης. Πολλά κράτη μέλη θα επωφεληθούν επίσης από τη στήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, θα παρασχεθεί συνδρομή στα κράτη μέλη όσον αφορά την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, τις μεταρρυθμίσεις των πλαισίων για την αφερεγγυότητα και την ενίσχυση της ικανότητάς τους να αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
naftemporiki.gr