Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ με φόντο Τραμπ και Ιταλία

Νομισματική πολιτική: Τα σενάρια εν όψει της αυριανής συνεδρίασης
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 11:19
UPD:12:00
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

O Μάριο Ντράγκι έχει αρκετούς λόγους για να «παίξει με ασφάλεια» στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Παρότι η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει επιφυλακτική στάση, αφήνοντας αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της και τα επιτόκιά της, οικονομολόγοι θεωρούν εδώ και καιρό ότι το σημερινό δυναμικό οικονομικό υπόβαθρο της Ευρωζώνης θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο για τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι να συνεχίσει να συγκλίνει προς τα σημερινά άκρως χαλαρά μέτρα.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες προέκυψε μία σειρά από γεγονότα που ενδεχομένως να καθυστερήσουν για τους επόμενους μήνες οιαδήποτε αλλαγή ρητορικής. Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου καθώς και στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. δημιουργεί το πλαίσιο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, ενώ την ίδια στιγμή η ανάδειξη των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις εκλογές της Ιταλίας θέτει ερωτηματικά για τις πολιτικές προοπτικές μίας από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση έδειξαν ότι κατεβάζει ρυθμούς η ανοδική κεκτημένη ταχύτητα της Ευρωζώνης. 

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα