Asahi Tec: 1,2 δισ. δολ. για την απόκτηση της Metaldyne των ΗΠΑ

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2006 10:30

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της εταιρείας μερών αυτοκινήτων Metaldyne Corp. των ΗΠΑ, έκλεισε η ιαπωνική ομοειδής κατασκευάστρια Asahi Tec Corp., που ελέγχεται από την Ripplewood Holdings LLC, αυξάνοντας τις πωλήσεις της πέντε φορές.

Η Asahi Tec θα καταβάλει περίπου 1,2 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένου του χρέους για την Metaldyne, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας προς το Χρηματιστήριο του Τόκυο.

Αγοράζοντας την Metaldyne, η Asahi Tec θα αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της κατά 2 δισ. δολ., με την απόκτηση πελατών όπως η

General Motors Corp. και η DaimlerChrysler AG στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Επίσης η Asahi Tec θα αυξήσει τις πωλήσεις της στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίας οι οποίες απέσπασαν τον Ιούλιο στην αγορά αυτοκινήτων των ΗΠΑ, μερίδιο 36,4%.

Η Ripplewood, εταιρεία επενδύσεων με έδρα τη Ν. Υόρκη, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην τραπεζίτη της Lazard LLC, Τίμοθι Κόλινς, έχει στην κυριότητά της το 63% της Asahi Tec, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι επενδύσεις της Ripplewood στην Ιαπωνία περιλαμβάνουν την Shinsei Bank Ltd., τη δισκογραφική εταιρεία Columbia Music Entertainment Inc. και τη Phoenix Resort K.K.

Η Metaldyne, που εδρεύει στο Πλίμουθ του Μίτσιγκαν των ΗΠΑ, προμηθεύει μέρη αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων και αντλιών. Η Asahi Tec είναι προμηθεύτρια προϊόντων αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων τροχών και μερών κινητήρων, στη Honda και τη Nissan Motor Co.

H Metaldyne ανήκει στην Heartland Industrial Partners LP και σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο της Credit Suisse First Boston. Η Heartland ιδρύθηκε από τον Ντέϊβιντ Στόκμαν, πρώην γερουσιαστή του Μίτσιγκαν και υπεύθυνο προϋπολογισμού, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν.

Οι μετοχές της Asahi Tec σημείωσαν σήμερα άνοδο 22%, για να κλείσουν στα 313 γιέν η μία στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.

Η Asahi Tec είχε καθαρές ζημίες 280 εκατ. γιέν τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου σε πωλήσεις 58,4 δισ. γιέν. Η εταιρεία αγόρασε το σκέλος μετάλλων της Mitsubishi Fuso Truck & Bus Corp. τον Φεβρουάριο για να αυξήσει τις πωλήσεις σε προϊόντα αλουμινίου αυτοκινήτων.

Η Metaldyne έχει ετήσιες πωλήσεις περίπου 2 δισ. δολ. από τους κινητήρες και τα μέρη των σασί των αυτοκινήτων, όπως αναφέρεται στο Web site της και απασχολεί περισσότερους από 7.500 υπαλλήλους.

Η εταιρεία που απασχολούσε 12.500 υπαλλήλους και είχε πωλήσεις 2,4 δισ. δολ. το 2001, δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2001, μετά την εξαγορά της MascoTech Inc., της Simpson Industries Inc. και της Global Metal Technologies Inc. από την Heartland του Στόκμαν. Τον Αύγουστο του 2001 ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της, Τίμοθι Λιουλέτ, είχε πει στο Bloomberg News ότι στόχος του είναι ο διπλασιασμός των πωλήσεων σε πέντε χρόνια. Η Heartland εδρεύει στο Γκρίνουϊτς του Κονέκτικατ των ΗΠΑ.

Η αξία των εξαγορών των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό υπερτριπλασιάστηκε φέτος στα 27,2 δισ. δολ. από 8,8 δισ. δολ. το οκτάμηνο του 1995, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα