ΥΠΑΝ: Χρηματοδότηση έργων 6.466.000 ευρώ στο πλαίσιο ΕΠ.ΑΝ, ΚτΠ και INTEREG III

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2006 10:45

Τη χρηματοδότηση έργων συνολικού ύψους 6.466.000 ευρώ και Δημόσιας Δαπάνης 5.742.000 ευρώ, που αφορούν σε καινοτόμες δράσεις οι οποίες προάγουν τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ερευνητικού δυναμικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα ερευνητικά έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητα και Κοινωνία της Πληροφορίας και της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTEREG III περιλαμβάνουν :

· Δύο ερευνητικά έργα συνολικού ύψους 1.067.000 ευρώ που υπάγονται στη πράξη «Επεξεργασία εικόνων ήχου και γλώσσας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας. Τα έργα αυτά έχουν ως στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων διεπαφής χρήστη που θα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας, ήχου, οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων, και φωνής. Υποστηρίζεται η ανάπτυξη εφαρμογών υπερμέσων (hypermedia) που θα ενσωματώνουν τις παραπάνω τεχνολογίες και επιτρέπουν την ανάκτηση και επεξεργασία σύνθετων δομών δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε μεγάλες βάσεις. Τα έργα υλοποιούνται από κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.

· Εννέα ερευνητικά έργα ύψους 1.494.000 ευρώ που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERG III - PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Στόχος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας, είναι η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας σε διασυνοριακό επίπεδο μεταξύ εκπαιδευτικών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της Βορείου Ελλάδος και της Βουλγαρίας ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματική διάχυση της γνώσης, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Οι επιλέξιμες ενέργειες επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στην κοινή αντιμετώπιση εκπαιδευτικών θεμάτων την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας και την ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού. Το πρόγραμμα αφορά τις εξής περιοχές:

- για την ελληνική πλευρά: οι Νομοί Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, Θεσσαλονίκης και Σερρών και

- για τη βουλγαρική πλευρά: Οι περιοχές Blagoevgrad, Smolian, Kardjali, Khaskovo.

· Δύο ερευνητικά έργα ύψους 2.974.000 ευρώ που καλύπτονται κατά 100% από Δημόσια Δαπάνη στο πλαίσιο του Μέτρου 4.5 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Το Μέτρο 4.5 στοχεύει στην προώθηση των συνεργασιών μεταξύ παραγωγικών και ερευνητικών φορέων σε έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης μακροχρόνιας εμβέλειας με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών και την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το έργο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αφορά την ανάπτυξη υποδομών για το Ολοκληρωμένο Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, και το έργο του ΕΚΕΤΑ αφορά την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων για την ανάπτυξη γονιδιωματικής τεχνολογία στο Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας.

· Δέκα πέντε ερευνητικά έργα ύψους 931.000 ευρώ που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΝΤΕΡ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Το πρόγραμμα ΕΝΤΕΡ επιδιώκει την προσέλκυση αξιόλογων ερευνητών από το εξωτερικό και την ένταξή τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο ερευνητικό σύστημα της χώρας με κύριο στόχο την μεταφορά Ε & Τ πληροφοριών και τεχνογνωσίας από τον διεθνή χώρο προς τις ελληνικές ερευνητικές μονάδες και αντίστροφα, σε θέματα κρίσιμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και την βελτίωση της δικτύωσης ελληνικών ερευνητικών ομάδων με ξένες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα