E.E.: Συνεχής ανάπτυξη των κατασκευών για 14ο μήνα

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2006 12:07

ΑΝΑΠΤΥΞΗ, για 14ο μήνα σημείωσαν οι κατασκευές στην Ευρώπη τον Αύγουστο, αποτέλεσμα των υψηλότερων κατασκευών και των επενδύσεων στη Γερμανία, τονώνοντας την οικονομική επέκταση.

Ο δείκτης της Royal Bank of Scotland Plc index που καταρτίζει η NTC Economics Ltd. υποχώρησε στο 56,5 από 57,4 που ήταν τον Ιούλιο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη, βάσει έρευνας σε 3.000 στελέχη και βρίσκεται πάνω από αυτό το επίπεδο από τον Ιούνιο του 2005. Κατά μέσον όρο, 36 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 57.

Η οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε έξι χρόνια το δεύτερο τρίμηνο και ενδέχεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται κοντά στον ίδιο ρυθμό το 2007. Αυτό ενδέχεται να δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να καταστείλει την ανάπτυξη.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,9% το δεύτερο τρίμηνο και με ταχύτερο ρυθμό από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Χθες η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της περιφέρειας στο περίπου 2,5% φέτος, από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1%, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 3%.

Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 21 μήνες το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου, καθώς οι δαπάνες για τις κατασκευές αυξήθηκαν και οι επενδύσεις των εταιρειών σε νέο εξοπλισμό κινήθηκαν ανοδικά. Η οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε το τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό από έτος σε έτος σε χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών.

Η οικονομική ανάπτυξη τονώνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ανεργία στη Γερμανία διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών τον Αύγουστο, ενώ στη Γαλλία υποχώρησε τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα 4,5 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα