Τι θα δείξουν οι ιταλικές κάλπες για τις μετοχές

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 15:41
UPD:15:43
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Αντιμέτωποι με έντονη μεταβλητότητα ενδέχεται να έρθουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου τη Δευτέρα, όταν θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Η μορφή, που θα λάβει η νέα Βουλή και κυίως το ποια κόμματα θα σχηματίσουν τελικά κυβέρνηση και τι προτεραιότητες θα θέσουν θα είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία και τις αγορές της χώρας. Στην Ιταλία έχει άλλωστε στρέψει το βλέμμα της ολόκληρη η Ευρώπη. 

Σε ανάλυσή του το Reuters εξηγεί ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι κλάδοι της ιταλικής αγοράς μετοχών, σε ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή, αλλά και ποιοι μπορούν να είναι οι νικητές της κάλπης. 

Τράπεζες 

Οι τράπεζες έχουν στα χέρια τους ιταλικό χρέος ύψους 345 δισ. ευρώ και επομένως η κάθε εξέλιξη στο μέτωπο της πολιτικής και της πραγματικής οικονομίας τις επηρεάζει άμεσα και έντονα. Σε περίπτωση ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού, εντονότερες εκτιμάται ότι θα είναι οι πιέσεις στα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία και εξαρτώνται αποκλειστικά από την ιταλική αγορά. Μεταξύ αυτών οι BPM, UBI Banca και Carige. Από την άλλη οι δύο κορυφαίες τράπεζες της χώρας, Unicredit και Intesa Sanpaolo θεωρούνται πιο θωρακισμένες. 

Το οικονομικό πρόγραμμα των περισσότερων κομμάτων προβλέπει βραχυπρόθεσμη τουλάχιστον αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εν μέσω αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.  
 Όσον αφορά στην πολιτική τους για τον τραπεζικό κλάδο, πιο σκληρό εμφανίζεται απέναντι στους τραπεζίτες  το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. 

Τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης 
Η Mediaset, που ελέγχεται από την οικογένεια Μπερλουσκόνι, θα μπορούσε να δει την μετοχή της να απογειώνεται, σε περίπτωση νίκης του κεντροδεξιού συνασπισμού.

Η ιταλική εταιρεία είναι σε έντονη διαμάχη με τον γαλλικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Vivendi και οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να καθορίσουν την έκβασή της, ειδικά εάν ο Μπερλουσκόνι βρεθεί σε θέση που θα του δίνει τη δυνατότητα άσκησης επιρροής. 

Ενέργεια 

Τα περισσότερα κόμματα προωθούν τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ευνοημένη θα μπορούσε να είναι η Enel, η οποία εδώ και καιρό σχεδιάζει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων άνθρακα και εστιάζει στην ανάπτυξη αιολικής ακαι ηλιακής ενέργειας. 

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την ENI, που εξακολουθεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα. 

Καταναλωτικά αγαθά 

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός έχει προτείνει ενιαίο φόρο για όλα τα προϊόντα, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει δεσμευθεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με το Reuters μεγάλοι κερδισμένοι από τις ιταλικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι η Geox και η Fiat Chrysler. 
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα