Θρίλερ η επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα-αλουμινίου

Τραμπ: Δέσμευση για λήψη μέτρων και αντίποινα
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 15:52
REUTERS/FABIAN BIMMER

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται το θέμα επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εισαγωγές και παράλληλα να επιβάλει ως αντίποινα υψηλούς δασμούς ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές των μετάλλων από την Κίνα και άλλες χώρες που απολαμβάνουν προστατευτικών καθεστώτων. 

Αρχικά, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου γνωστοποίησε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να κάνει μία μεγάλη εμπορική ανακοίνωση αναφορικά με την επιβολή των δασμών, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τους δασμούς. Για τον λόγο άλλωστε αυτό είχαν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο και κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Λίγο αργότερα, όμως, η προοπτική αυτή άρχισε να απομακρύνεται από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επρόκειτο να κάνει ανακοίνωση για δασμούς. Ο κ. Τραμπ έχει περιθώριο έως τις 11 Απριλίου να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με τον περιορισμό των εισαγωγών χάλυβα και έως τις 20 Απριλίου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με τους περιορισμούς στις εισαγωγές αλουμινίου. 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ο κ. Τραμπ κατά καιρούς έχει ανακοινώσει σχέδια για άμεσες οικονομικές δράσεις, για να αναβληθούν όμως εν συνεχεία για αργότερα. Οι δηλώσεις Τραμπ τον προηγούμενο μήνα για επιβολή «αμοιβαίου φόρου» στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από ξένες κυβερνήσεις. Μία ημέρα όμως αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται κάποια άμεση δράση ή κίνηση, παρά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου. Μεταξύ των προτάσεων που είχε κάνει πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε τον προηγούμενο μήνα στη βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, ήταν η επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα από όλες τις χώρες και τουλάχιστον δασμούς 7,7% σε όλα τα προϊόντα αλουμινίου από όλες τις χώρες. Σημειώνεται ότι η μετοχή της US Steel έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους έως τη συνεδρίαση της Τετάρτης 24%. 

EURONEWS

Ωστόσο, όλη αυτή η ρητορική έχει προκαλέσει έντονες και αμφιλεγόμενες αντιδράσεις εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και στην ίδια τη βαριά βιομηχανία. Επιχειρήσεις, από τον κλάδο αναψυκτικών έως τις αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν προειδοποιήσει ότι η επιβολή αντιποίνων και γενικότερα η λήψη μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στις ίδιες τις βιομηχανίες τους αλλά και του κόστους πρόσληψης εργαζομένων. Ωστόσο, οι αμερικανικοί παραγωγοί χάλυβα και οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν ζητήσει από τον κ. Τραμπ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπερπαραγωγή χάλυβα της Κίνας. Παρότι η Κίνα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα, κατηγορείται ότι πλημμυρίζει την αγορά με το συγκεκριμένο μέταλλο ασκώντας πτωτικές πιέσεις στις τιμές. Η Κίνα έχει απειλήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα στοχεύοντας στις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών εμπορευμάτων, όπως σπόρους σόγιας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της. 

Επικυρώθηκε η ΤΡΡ χωρίς τις ΗΠΑ
Σε ένα άλλο εμπορικό μέτωπο, έναν περίπου χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία TPP (Εμπορική Συμφωνία των Χωρών του Ειρηνικού), οι εναπομείνασες χώρες επικύρωσαν τελικά μία νέα συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ. Το τελικό πλαίσιο θα υπογραφεί στις 8 Μαρτίου. Εν όψει αυτής της ημερομηνίας, η κυβέρνηση Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στάσης, με τις υπόλοιπες χώρες να είναι θετικές στην επιστροφή τους στην εν λόγω συμφωνία. Τον Ιανουάριο ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα εξέταζε τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε μία πολυμερή εμπορική συμφωνία εάν παρουσίαζε σημαντικές βελτιώσεις. Και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν ανέφερε ότι «η επιστροφή στην ΤΡΡ είναι κάτι που ο πρόεδρος θα εξέταζε»

Αντίδραση της Ευρώπης
Έντονη ήταν η αντίδραση της Ευρώπης στην απόφαση της Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η Γερμανική Ομοσπονδία Χάλυβα προειδοποίησε ότι οι μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ παραβαίνουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καλώντας τις αρχές της Ε.Ε. να δώσουν μια αυστηρή απάντηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα