Σε χαμηλά δύο εβδομάδων υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ κόκκινο δείχνει και το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το ευρώ, που το πρωί διολίσθησε σε ναδίρ πέντε εβδομάδων, παρουσιάζει στις 13:20 ώρα Ελλάδος οριακή μόνο πτώση, στο 1,2187 δολάρια.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενιαίαο ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρήσει περαιτέρω εάν ο Τζερόμ Πάουελ της FED επιβεβαιώσει απόψε, στη δεύτερη ομιλία του στο Κογκρέσο, τη στρατηγική των τριών αυξήσεων για τα αμερικανικά επιτόκια. Η πτώση του ευρώ θα ήταν μία καλοδεχούμενη εξέλιξη για τις μετοχές, ειδικά των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που δέχονται πιέσεις, όταν το ευρώ ανατιμάται.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,9% με το σύνολο των κλάδων του υποχωρούν σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει εκείνος του λιανεμπορίου, με τη μετοχή της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 7%. Τις ρευστοποιήσεις πυροδότησε η απόφασή της να μειώσει το μέρισμα για τους μετόχους, αλλά και η επιφυλακτική πρόβλεψή της για την κερδοφορία του 2018.
Μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών της ημέρας και ο διαφημιστικός κολοσσός WPP, που είδε ενδοσυνεδριακά τη μετοχή του να κάνει «βουτιά» έως και 14% στον απόηχο της δημοσιοποίησης άκρως απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων.
Πτωτικές τάσεις επικρατούν σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,4% και εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων της Ευρωζώνης. Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση σχεδόν 1% και στο προεκλογικό Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο -0,8%. Μικρότερες οι πιέσεις για τις βρετανικές μετοχές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί 0,5%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει πτώση 0,46%, με την αξία των συναλλαγών να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και 1,1% στις 826,61 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,7%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση 0,4%.
Σε επίιπεδο κλάδων τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν αυτή της ακίνητης περιουσίας (-2,2%) και του πετρελαίου (-1,7%), ενώ κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκονται οι κλάδοι υγείας (0,8%) και ταξιδιών (0,7%).
naftemporiki.gr