Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 13:25

Σε χαμηλά 2 εβδομάδων η Ευρώπη, στο κόκκινο και το Χ.Α.

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ κόκκινο δείχνει και το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το ευρώ, που το πρωί διολίσθησε σε ναδίρ πέντε εβδομάδων, παρουσιάζει στις 13:20 ώρα Ελλάδος οριακή μόνο πτώση, στο 1,2187 δολάρια. 

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ κόκκινο δείχνει και το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το ευρώ, που το πρωί διολίσθησε σε ναδίρ πέντε εβδομάδων, παρουσιάζει στις 13:20 ώρα Ελλάδος οριακή μόνο πτώση, στο 1,2187 δολάρια. 

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενιαίαο ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρήσει περαιτέρω εάν ο Τζερόμ Πάουελ της FED επιβεβαιώσει απόψε, στη δεύτερη ομιλία του στο Κογκρέσο, τη στρατηγική των τριών αυξήσεων για τα αμερικανικά επιτόκια. Η πτώση του ευρώ θα ήταν μία καλοδεχούμενη εξέλιξη για τις μετοχές, ειδικά των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που δέχονται πιέσεις, όταν το ευρώ ανατιμάται. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,9% με το σύνολο των κλάδων του υποχωρούν σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει εκείνος του λιανεμπορίου, με τη μετοχή της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 7%. Τις ρευστοποιήσεις πυροδότησε η απόφασή της να μειώσει το μέρισμα για τους μετόχους, αλλά και η επιφυλακτική πρόβλεψή της για την κερδοφορία του 2018. 

Μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών της ημέρας και ο διαφημιστικός κολοσσός WPP, που είδε ενδοσυνεδριακά τη μετοχή του να κάνει «βουτιά» έως και 14% στον απόηχο της δημοσιοποίησης άκρως απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων. 

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,4% και εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων της Ευρωζώνης. Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση σχεδόν 1% και στο προεκλογικό Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο -0,8%. Μικρότερες οι πιέσεις για τις βρετανικές μετοχές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί 0,5%. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει πτώση 0,46%, με την αξία των συναλλαγών να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και 1,1% στις 826,61 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,7%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση 0,4%.

 

Σε επίιπεδο κλάδων τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν αυτή της ακίνητης περιουσίας (-2,2%) και του πετρελαίου (-1,7%), ενώ κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκονται οι κλάδοι υγείας (0,8%) και ταξιδιών (0,7%).

naftemporiki.gr