Στο 45ο ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Τηλεπικοινωνιακών Μηχανικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (FITCE EUROPE), με θέμα: “Telecom Wars: The Return of the Profit” συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης, ο οποίος την τελευταία μέρα του Συνεδρίου (2-9-2006), προλόγισε την Επίτροπο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κα Βίβιαν Ρέντινγκ και παρέθεσε σύντομη ομιλία σχετικά με την πρόοδο που επιτελέστηκε στον τηλεπικοινωνιακό τομέα στην Ελλάδα κατά το 2006.
Κάνοντας ειδική μνεία στις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών για το 2006, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:
1. Ψηφίστηκε ο νόμος για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες τον Φεβρουάριο του 2006, με τον οποίο το ευρωπαϊκό πλαίσιο μεταφέρεται στην εθνική μας νομοθεσία.
2. Ολοκληρώθηκε από την ΕΕΤΤ η ανάλυση και των 16 σχετικών αγορών, για την πλειονότητα των οποίων έχει ήδη λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προτεινόμενα μέτρα (ή κανονιστικές υποχρεώσεις) που πρέπει να επιβληθούν στους κατέχοντες τη δεσπόζουσα θέση στην αντίστοιχη αγορά.
3. Η ευρυζωνική διείσδυση, αν και ακόμη απελπιστικά χαμηλή, παρουσίασε ωστόσο μια αύξηση: από 1,45% (ήτοι 160.000 συνδέσεις) που ήταν στην αρχή του χρόνου, υπερδιπλασιάστηκε και σήμερα βρίσκεται στο 3,1% (ήτοι 343.000 συνδέσεις).
4. Μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές για τις υπηρεσίες ADSL και αυξήθηκαν οι ταχύτητές τους.
5. Η απελευθέρωση της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόγχο (LLU) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση από 7.000 περίπου γραμμές στην αρχή του χρόνου σε περίπου 13.000 γραμμές σήμερα με στόχο να υπάρξουν άλλες 60.000 γραμμές μέχρι το τέλος του χρόνου.
6. Η φυσική συνεγκατάσταση στους χώρους του κυρίαρχου παρόχου από εναλλακτικούς παρόχους αυξήθηκε, από ένα μόνο χώρο στις αρχές του χρόνου σε περισσότερα από είκοσι Κέντρα σήμερα, με στόχο την εξασφάλιση περισσότερων από 170 Κέντρων μέσα σε ένα χρόνο.
7. Απελευθερώθηκαν οι ζώνες ραδιοσυχνοτήτων στα 2.5 και 5.4 GHz, γεγονός που θα καταστήσει δυνατή τη γρήγορη και ευρεία εξάπλωση των μη αδειοδοτημένων δικτύων WiFi. Το γεγονός αυτό, μαζί με τη δημοπρασία της τέταρτης άδειας WiMax στα 3.5 GHz, την οποία διενήργησε η EETT με μεγάλη επιτυχία πριν από ένα μήνα, προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την παροχή της σύνδεσης “last mile” ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου, όπως βουνά και νησιά, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
8. Μια σειρά νέων υπηρεσιών ξεκινούν να προσφέρονται στους καταναλωτές. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι ακόλουθες: Voip, Triple play, HSDPA, “MyBlog” και υπηρεσίες IPTV σε ευρυζωνικές συνδέσεις ADSL και LLU.
Ολοκληρώνοντας της ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης, εξέφρασε την πεποίθηση του πως «μέσα από αποτελεσματική επικοινωνία και εποικοδομητική συνεργασία και όχι με αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο ρυθμιστή, τον κυρίαρχο πάροχο, τους εναλλακτικούς παρόχους, τους καταναλωτές και εν γένει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό άλμα, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να θέσουμε σε εφαρμογή μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα υλοποιήσει το όραμα της ανάπτυξης στη χώρα μας υψηλού επιπέδου ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών, κάτι που αναμφισβήτητα της αξίζει.
»Μέσα στο 2007, η EETT θα δώσει μέγιστη έμφαση στην ευρυζωνικότητα και θα συμβάλει δυναμικά στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τη χρησιμότητα του ευρυζωνικού Διαδικτύου και των σχετικών υπηρεσιών του». Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ επισημαίνει: «Πιστεύουμε, θέλουμε, μπορούμε να πετύχουμε».