της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Οι νέες ρευστοποιήσεις στις αγορές, μετά και το σήμα, που έδωσε ο Τζερόμ Πάουελ ότι η FED δεν θα ξεστρατίσει από το δρόμο της αύξησης των επιτοκίων, δεν φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς στις αγορές. Αν και εκτιμούν ότι η διόρθωση μπορει να έχει συνέχεια το προσεχές διάστημα, δεν βλέπουν σπάσιμο μιας φούσκας ή μίνι-κραχ. Αντιθέτως αναμένουν ανάκαμψη έως τα τέλη του έτους, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Reuters.
Στην έρευνα συμμετείχαν 200 στρατηγικοί αναλυτές μετοχών, οι οποίοι στο σύνολό τους παραδέχονται ότι η εποχή του φθηνού δανεισμού από κεντρικές τράπεζες και αγορές και του χαμηλού πληθωρισμού έφτασε στο τέλος της. Τα νέα δεδομένα θα φέρουν αναταραχή, η οποία όμως θα είναι μάλλον προσωρινή και διαχειρίσμη.
Επιστροφή στo εφετινό ζενίθ για τις ευρωπαϊκές μετοχές
Το διαφαινόμενο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η άνοδος του πληθωρισμού και η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου, δεν κάμπτουν το ηθικό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υπολογίζεται ότι θα τερματίσει στις 405 μονάδες στα τέλη του 2018. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα καλύψει το χαμένο έδαφος, αλλά και θα υπερβεί ελαφρώς το εφετινό ρεκόρ των 403,7 μονάδων, που κατεγράφη στις 23 Ιανουαρίου. Άκρως θετική η πρόβλεψη για τον δείκτη Euro Stoxx 50 με τα «blue chips» της Ευρωζώνης, που αναμένεται να αποχαιρετίσει το 2018 περίπου 7% υψηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και 5,6% υψηλότερα από τις αρχές του έτους.
Κόντρα στους πολιτικούς αναλυτές, που βλέπουν ρευστό σκηνικό, οι ειδικοί των αγορών δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές της Ιταλίας. O FTSE MIB στο Μιλάνο αναμένεται να εξασφαλίσει κέρδη 10% φέτος, την ώρα που ο γερμανικός DAX προβλέπεται να σημειώσει άνοδο 7% και ο γαλλικός CAC 40 μόλις 4,1%.
Το Brexit φαίνεται να πλήττει τις προπτικές των βρετανικών μετοχών. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο εκτιμάται ότι θα είναι ο μόνος εκ των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών με αρνητικό απολογισμό το 2018, κλείνοντας 2,4% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Αισιοδοξία για τις αμερικανικές
Οι προοπτικές είναι άκρως ευοίωνες για τις αμερικανικές μετοχές, παρά τα αλλεπάλληλα καμπανάκια για τις εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις, που ξυπνούν μνήμες από την περίοδο της «φούσκας» του dot.com. Oι προβλέψεις των αναλυτών σε κέρδη της τάξης του 8,5% για τον δείκτη S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπευτικό της αμερικανικής αγοράς, σε σχέση με το κλείσιμο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου ο δείκτης θα είναι 4,5% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Μένοντας στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, ο γενικός δείκτης του Καναδά προβλέπεται να αποχαιρετίσει το 2018 σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι μεγάλες αναδυόμενες
Παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ για τις εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές, οι αναλυτές δεν βλέπουν πλήγμα στις μετοχές της περιοχής. Μεγάλος πρωταγωνιστής εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι οι μετοχές της Βραζιλίας, με εντυπωσιακά κέρδη για τρίτη διαδοχική χρονιά. Στη Ρωσία οι δείκτες προβλέπεται να ολοκληρώσουν το έτος στα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν και στα τέλη του 2017. Ισχυρότερες να είναι ενδεχομένως οι πιέσεις για τις κινεζικές μετοχές.
Το ράλι των προηγούμενων ετών
Οι αγορές μετοχών έζησαν ένα σχεδόν ασταμάτητο ράλι από το Μάρτιο του 2009 έως και τον εφετινό Ιανουάριο. Σε αυτό το διάστημα οι αμερικανικές μετοχές χάρισαν κάτι από γενναιόδωρες αποδόσεις στους επενδυτές, με τον S&P 500 να ενισχύεται περισσότερο από 270%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, που είχαν να περάσουν και τον γολγοθά της κρίσης χρέους, βίωσαν περισσότερες αναταράξεις. Και για εκείνες, όμως, ο συνολικός απολογισμός των τελευταίων εννέα ετών είναι εντυπωσιακός, με κερδη άνω του 100% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. Το «καύσιμο διαρκείας» ήταν οι ενέσεις ρευστότητας 11 τρισ. δολαρίων, με τις οποίες τροφοδότησαν το σύστημα οι κεντρικές τράπεζες. Οι ενέσεις τελείωσαν. Είναι όμως βέβαιο ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αφήσουν τις οκονομίες τους να «ασθενήσουν».