Αύξηση κατά 174,4% παρουσίασε το αποκαλυφθές ύψος της φοροδιαφυγής το 2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το ύψος των διαφυγόντων εσόδων που αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους ανήλθε πέρυσι σε 104,321 εκατομμύρια ευρώ έναντι 38,618 εκατ ευρώ το 2016.
Παράλληλα με αποφάσεις της η ΑΑΔΕ επέβαλε την αναστολή λειτουργίας σε 251 επιχειρήσεις, ενώ σε άλλες 12 καταγράφηκε προσπάθεια παρεμπόδισης του ελέγχου. Απο τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό της δράσης της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι σημείωσε υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί σε όλες τις βασικές κατηγορίες των ελέγχων. Στον απολογισμό του 2017 περιλαμβάνονται οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους των υπηρεσιών της.
Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Στοχευμένος έλεγχος σε μεγάλη νυχτερινή πίστα των Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 32 φορολογικών στοιχείων, αξίας 6.500 ευρώ, με συνέπεια την 48ώρη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Ο ως άνω προληπτικός έλεγχος εξελίχθηκε σε έρευνα η οποία επεκτάθηκε σε γνωστό καλλιτέχνη. Εντοπίσθηκε η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, ενώ συνεπεία του ελέγχου, ο καλλιτέχνης υπέβαλε φορολογική δήλωση, στην οποία συμπεριέλαβε ακαθάριστα έσοδα 620.000 ευρώ, με αναλογούντα φόρο εισοδήματος 181.180,72 ευρώ.
Μερικός επιτόπιος έλεγχος σε μεγάλη νυχτερινή πίστα της παραλιακής, όπου λόγω ληξιπροθέσμων οφειλών Φ.Π.Α. άνω του ποσού των 1.200.000 ευρώ, η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής με τη συνδρομή της επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης προέβησαν σε άμεση κατάσχεση της ημερήσιας είσπραξης. Παράλληλα διαπιστώθηκαν: Η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, καθώς και ανακριβής υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. για τις χρήσεις 2016 και 2017.
Σε διενεργούμενο προληπτικό έλεγχο σε Καφέ-Μπαρ σε γνωστό νησί της Δωδεκανήσου, εντοπίσθηκε η έκδοση φορολογικών στοιχείων από Φορολογικό Μηχανισμό με στοιχεία άλλης ανύπαρκτης επιχείρησης. Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο σε γνωστό κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, σε εστιατόριο ξενοδοχείου, από αντιπαραβολικό έλεγχο των εκδοθέντων μέσω ΦΤΜ φορολογικών στοιχείων και του POS της επιχείρησης, εντοπίσθηκε η μη έκδοση 65 αποδείξεων λιανικής πώλησης αξίας 23.675,50 ευρώ για μόλις μια ημέρα. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
Σε επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση εστίασης σε νησί του Ιονίου, πέραν της μη έκδοσης 48 αποδείξεων λιανικής πώλησης κατά την ημέρα του ελέγχου, προέκυψε η έκδοση φορολογικών στοιχείων μέσω ΦΤΜ και η συστηματική εν συνεχεία ακύρωσή τους. Η αξία των φορολογικών στοιχείων που είχαν ακυρωθεί κατά την ημέρα του ελέγχου ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Σε επιχειρήσεις καφέ γνωστής αλυσίδας, εντοπίσθηκε η μη έκδοση 80 και 74 φορολογικών στοιχείων στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
Σε επιχείρηση εστίασης (creperie) σε γνωστό νησί των Σποράδων διαπιστώθηκαν 655 περιπτώσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων σε διάστημα μόλις πέντε (5) ημερών (από 17 έως 21/8).
Σε κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, στο πλαίσιο διενέργειας προληπτικού ελέγχου, εντοπίσθηκε επιχείρηση που διενεργεί περιηγητικές εκδρομές με πλοιάρια γύρω από το νησί, χωρίς να έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 330.000 ευρώ, φόρος ο οποίος συνεπεία του ελέγχου αποδόθηκε στη συνέχεια από την επιχείρηση.
Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων ενδεικτικά αναφέρονται: Περίπτωση πρατηρίου σε γνωστό νησί του Ιονίου, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 121.857,45 ευρώ. Πρατήριο υγρών καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 8 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης συνολικής αξίας 9.202,49 ευρώ.
Σε στοχευμένους ελέγχους σε ελαιοτριβεία ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι περιπτώσεις: Στην ευρύτερη περιοχή Λακωνίας εντοπίσθηκαν σε ελαιοτριβείο 15 τόνοι ελαιόλαδο χωρίς φορολογικά στοιχεία απόκτησης. Στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης εντοπίσθηκε η μη έκδοση 19 φορολογικών στοιχείων αξίας 62.700 ευρώ από την πώληση 19 τόνων ελαιόλαδου. Στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας εντοπίσθηκε μη έκδοση 26 φορολογικών στοιχείων από την πώληση ελαιολάδου συνολικής αξίας 18.000 ευρώ. Στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας διαπιστώθηκε η μη έκδοση 34 φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 2.200 ευρώ από το εκθλιπτικό δικαίωμα, ενώ για τρία χρόνια δεν είχαν υποβληθεί Δηλώσεις Εισοδήματος και Φ.Π.Α. . Στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, επιχείρηση εμπορίου και επεξεργασίας μετάλλων εντοπίσθηκε να μην έχει εκδώσει φορολογικά στοιχεία για πώληση 16,6 τόνων χαλκού συνολικής αξίας 83.490 ευρώ.