Η Ανατολική Ευρώπη «κοντράρει» την Κίνα στην προσέλκυση βιομηχανιών

Απούσα η Ελλάδα από την κατάταξη με τους πιο ελκυστικούς προορισμούς
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 13:01
REUTERS/JIANAN YU

H Kίνα είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός στον πλανήτη για τις μεταποιητικές βιομηχανίες. Και αν αυτό είναι λίγο πολύ αναμενόμενο, τότε το στοιχείο, που μάλλον εκπλήσσει είναι πως οι κορυφαίοι ανταγωνιστές της δεν περιορίζονται πια στην Ασία, αλλά στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Cushman & Wakefield, στην οποία η μόνη αναφορά για την Ελλάδα είναι πως «εξακολουθεί να παλεύει με μία κρίση, της οποίας το τέλος δεν φαίνεται κοντά».  Η χώρα μας φαίνεται πως έχει μπροστά της μεγάλη μάχη να δώσει για να αναδειχθεί σε ελκυστικός και δη αξιόπιστος προορισμός επενδύσεων, την ώρα που τα νεώτερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «μαρσάρουν», όπως και η γειτονική Τουρκία.  

Στο δεύτερο σκαλοπάτι της σχετικής κατάταξης, μετά  την Κίνα, συναντάμε τη Λιθουανία. Ακολουθούν οι... συνήθεις ύποπτοι Μαλαισία και Ταϊβάν, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ. Το δόγμα Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» δεν τρομάζει, αντιθέτως οι μεταποιητικές βιομηχανίες εστιάζουν στη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου να δώσει ώθηση στην απασχόληση του μεταποιητικού κλάδου- ειδικά στις «ζώνες της σκουριάς». 

Οι υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας ανήκουν σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και στην Τουρκία (10η). Στην έβδομη συναντάμε  την Ουγγαρία του «δικτάτορα» Βίκτορ Όρμπαν, που όμως φαίνεται να πετυχαίνει στο οικονομικό πεδίο ένα σκαλοπάτι πιο κάτω την Τσεχία και στην έννατη θέση τη Σλοβακία. 

Πολύ καλές θέσεις (16η και 19η) λαμβάνουν η Βουλγαρία και η Ρουμανίας, ενώ οι «μεγάλοι» της Ευρώπης- αν και παραδοσιακές δυνάμεις της βιομηχανίας- κινούνται αρκετά πιο χαμηλά. Η Βρετανία έχει υποχωρήσει στην 31η θέση εξαιτίας του υψηλότερου ρίσκου, που πυροδοτεί η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση. Στην 37η θέση, μεταξύ 42 χωρών, συναντάμε την Ιταλία, ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα τη Γερμανία, στην 39η θέση τη Γαλλία και στην 42η το Βέλγιο. 

Σημειώνεται ότι για την κατάταξή της η Cushman & Wakefield λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, το κόστος των επενδύσεων και το ρίσκο.  Οι δύο πρώτο παράγοντες συμβάλλουν σε ποσοστό 40% έκαστος στην τελική βαθμολογία και ο τρίτος κατά 20%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα