Σε υψηλά 9 ετών οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ευρωζώνη

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 12:02
UPD:12:04
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη, καθώς αφήνουν- έστω και μετ' εμποδίων- πίσω τους την κρίση, ανοίγουν και πάλι για τα καλά τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις (εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου) αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 3,4%, ύστερα από άνοδο 3,1% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση στα εν λόγω δάνεια από το 2009. 

Η πιστωτική επέκταση συνολικά στον ιδιωτικό τομέα επιστρέφει με σταδιακά βήματα σε προ κρίσεως επίπεδα. Οι χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2,9%, όσο και τον Δεκέμβριο. 

Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω του οποίου έχει αγοράσει χρέος άνω των 2 τρισ. ευρώ την τελευταία τριετία, η ΕΚΤ έχει πετύχει να αναθερμάνει τις πιστωτικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ. Αυτό αποτελεί δικαίωση για τον Μάριο Ντράγκι, που επανειλημμένα υπογράμμιζε ότι η χαλαρή πολιτική δεν ήταν μόνο προς όφελος αγορών και τραπεζών, αλλά θα διαχυθεί μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην πραγματική οικονομία. 

Ο ευρύτερος δείκτης προσφοράς χρήματος M3 παρέμεινε σταθερός στο 4,6%.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα