Δυναμική στροφή στην ψηφιοποίηση και την καιτονομία επιχειρούν οι τράπεζες διεθνώς, όπως προκύπτει από έρευνα της EΥ. Παράλληλα δίνουν έμφαση στην προσέλκυση και διατήρηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.
Συγκεκριμένα το 85% των τραπεζών προσδιορίζει την εφαρμογή ενός προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού, ως την επιχειρηματική του προτεραιότητα για το 2018 στην έρευνα «Global Banking Outlook 2018», καθώς εκτιμούν ότι οι επενδύσεις στη νέα τεχνολογία είναι κρίσιμες για την βιωσιμότητά του, την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους και την αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων.
Η αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις παγκόσμιες τράπεζες (89%) το 2018, αντικαθιστώντας τη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με τη φήμη, τη συμμόρφωση και την κουλτούρα, η οποία, από κορυφαία προτεραιότητα πέρυσι, βρίσκεται φέτος στην έκτη θέση.
Η προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση του σωστού ανθρώπινου δυναμικού (83%) συγκεντρώνει, επίσης, σημαντικό μερίδιο της προσοχής, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να ενσωματώσουν στο προσωπικό τους στελέχη με εμπειρία στον κυβερνοχώρο, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχετικών δεξιοτήτων.
Η έρευνα, η οποία καταγράφει τις απόψεις ανώτερων στελεχών από 221 τραπεζικά ιδρύματα από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τις αναδυόμενες αγορές και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αναδεικνύει την προσπάθεια των τραπεζών να καταστούν ψηφιακά ώριμες. Κινητήριος δύναμη του μετασχηματισμού αυτού δεν είναι πλέον το ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά η ίδια η καινοτομία. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, λίγες μόνο τράπεζες (19%) εκτιμούν ότι είναι σήμερα ψηφιακά ώριμες ή ότι πρωτοστατούν ψηφιακά, ωστόσο, το 62% φιλοδοξεί να πετύχει τον στόχο αυτό έως το 2020.
Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας:
α)Το 59% των τραπεζών, που συμμετείχαν στην έρευνα, προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός για επενδύσεις στην τεχνολογία θα αυξηθεί πάνω από 10% το 2018.
β) Μεταξύ των τραπεζών που αρχίζουν να επενδύουν ή αυξάνουν τις επενδύσεις τους στις νέες τεχνολογίες, το 44% σχεδιάζει να αγοράσει τεχνολογία από τρίτους, ενώ μόνο το 17% σκοπεύει να αποκτήσει την τεχνολογία μέσω εξαγοράς.
γ) Το 70% των τραπεζών επικαλείται την ενίσχυση της ανταγωνιστικής του θέσης, ως βασική αιτία για τις επενδύσεις στην τεχνολογία μέχρι το 2020.
δ) Η ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της ασφάλειας των δεδομένων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις τράπεζες, με το 73% των τραπεζών να επενδύει στην τεχνολογία για να μετριάσει τις κυβερνο-απειλές, χαρακτηρίζοντας την ενισχυμένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τα δεδομένα ως επιχειρηματική προτεραιότητα.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Εταίρος της ΕΥ Ελλάδος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρατηρεί: «Δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η πλειοψηφία των τραπεζών διεθνώς, έχοντας ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, εστιάζει, πλέον, την προσοχή της στην ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι ελληνικές τράπεζες, παράλληλα με την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων τους, θα πρέπει να στρέψουν και αυτές την προσοχή τους στην επόμενη μέρα, επενδύοντας στην τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό».
naftemporiki.gr