Κακή η λετουργία του ανταγωνισμού στην αγορά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού - Προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2006 15:45
UPD:17:19

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω έλλειψης προσωπικού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σπύρος Ζησιμόπουλος, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου. Συγκεκριμένα, όπως είπε, σήμερα η Επιτροπή απαρτίζεται από 64 στελέχη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 100 υπαλλήλους. Στο επόμενο διάστημα αναμενεται η πρόσληψη άλλων 18 υπαλλήλων, ενώ στόχος του κ. Ζησιμόπουλου είναι να ζητήσει να αλλάξει το καταστατικό της Επιτροπής και κατ' ελάχιστον να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στους 150.

Όπως είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, στην περσινή έκθεση του έργου της Επιτροπής αναφερόταν ότι βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 470 υποθέσεις. Σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 354 υποθέσεις, για 36 έχουν συνταχθεί εισηγήσεις, 70 έχουν χρεωθεί σε στελέχη για έρευνα και 250 «βρίσκονται στα αζήτητα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού χαρακτήρισε κακή τη λειτουργία του ανταγωνισμού στο σύνολο της αγοράς, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο αν υπάρξει εξομάλυνση της αγοράς, θα βελτιωθούν και οι τιμές.

Ο κ. Ζησιμόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις υποθέσεις που εξετάζει αυτό το διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του ΣΜΕΧΑ για υπερβολική συγκέντρωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στο χώρο των χρηματιστηριακών εταιριών, είπε ότι αναμένει επώνυμη καταγγελία περί αθέμιτων πρακτικών στην αγορά αυτή, ενώ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τις σχετικές καταγγελίες που έγιναν, όπως και να έχει .

Γαλακτοκομικά

Σε ό,τι αφορά την αυτεπάγγελτη έρευνα στα γαλακτοκομικά, γνωστοποίησε ότι μέχρι το Νοέμβριο αναμένεται η εισηγητική έκθεση, ενώ ανέφερε ότι οι υπάλληλοι έχουν κάνει μια εκτεταμένη έρευνα που συγκεντρώνεται σε 15.000 σελίδες. Επεσήμανε δε ότι δεν έχει γίνει ιδιαίτερη έρευνα για τις τιμές στο ράφι δεδομένου, όπως είπε, ότι η λιανική τιμή είναι αποτέλεσμα πολλών διεργασιών σε προηγούμενα στάδια που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία ελέγχου.

Αγορά πετρελαιοειδών

Για την έρευνα στην αγορά πετρελαιοειδών που έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Ζησιμόπουλος ανέφερε ότι θα ληφθούν υπόψη όλα τα πορίσματα από τις προηγούμενες έρευνες (πρατήρια ΠΑΘΕ, αεροπορικά καύσιμα κλπ) και η εξέταση της εισήγησης για ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΕΛΠΕ θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά όσον αφορά το πότε θα ολοκληρωθεί η τωρινή έρευνα, επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Δημόσιο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στο Δημόσιο, τόνισε ότι για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων ήδη δρομολογείται έρευνα στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι ο νόμος δίνει στην Επιτροπή το δικαίωμα να ελέγχει ακόμα και κανονιστικές αρμοδιότητες του κράτους. Ωστόσο ανέφερε ότι τα ταξί δεν θα είναι από τις πρώτες υποθέσεις που θα ασχοληθεί η Επιτροπή σχετικά με αυτό το θέμα. Γνωστοποίησε δε ότι σύντομα αναμένεται η απόφαση για την λειτουργία του ανταγωνισμού στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη.

Tράπεζες

Σχετικά με την έρευνα που γίνεται για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά, τόνισε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν συγκεντρώσει πληθώρα στοιχείων. «Οι τράπεζες αποτελούν ένα σοβαρό θεσμό. Εάν και εφόσον υπάρξουν αποδείξεις, θα υπάρξει και πρόστιμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και κατέληξε ότι «υπάρχει καλή συνεργασία με τις τράπεζες, δηλαδή μας δίνουν τα στοιχεία που ζητάμε».

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής, ο κ.Ζησιμόπουλος ανέφερε ότι από τον έλεγχο εταιρειών που είχαν στο παρελθόν τιμωρηθεί, προκύπτει ότι δεν συνετίστηκαν και σημείωσε ότι κλάδοι, όπως οι οδοντίατροι, θα ξαναπεράσουν από τον έλεγχο της Επιτροπής διότι δεν λύθηκε το πρόβλημα που υπήρχε με τα ενιαία τιμολόγια κατωτάτων τιμών.

Όπως εξάλλου γνωστοποίησε, οι έρευνες σε κλάδους όπως τα απορρυπαντικά, τα κατεψυγμένα και τα καλλυντικά, είναι σε εκκρεμότητα, ενώ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για κλάδους που ελέγχει η υπηρεσία, στου οποίους όμως «δραστηριοποιείται περιορισμένος αριθμός εταιρειών». Πρόσθεσε δε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι «ακουμπήσαμε τον κλάδο αλεύρων και μπύρας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των προστίμων, ο κ. Ζησιμόπουλος παρατήρησε ότι αρμόδιες είναι οι ΔΟΥ, αν και όπως επισήμανε, είναι πολλές οι φορές που το Εφετείο μειώνει τα πρόστιμα της Επιτροπή, σπεύδοντας παράλληλα να προσθέσει ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να κρίνει την επιείκεια του Εφετείου.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα