Σύσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την Glaxosmithkline

Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2006 15:49
UPD:18:19

Σύσταση προς την GLAXOSMITHKLINE AEBE απηύθυνε η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αποφύγει παράβαση που είχε διαπράξει την περίοδο Νοεμβρίου 2000 - Φεβρουαρίου 2001 και αφορούσε καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Η Επιτροπή εξέτασε το θέμα σχετικά με τη μη διάθεση στην αγορά συγκεκριμένων φαρμάκων από την εταιρεία, μετά από καταγγελίες φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2003, με την με αριθμ. 229/ΙΙΙ/2003 απόφασή της, είχε αναστείλει την έκδοση οριστικής απόφασης επί των καταγγελιών και της αιτήσεως για τη χορήγηση αρνητικής πιστοποίησης και είχε υποβάλει στο ΔΕΚ προδικαστικό ερώτημα.

Μετά την έκδοση του προδικαστικού (το οποίο απεφάνθη επί της ουσίας) η Επιτροπή, με τη σημερινή της σύνθεση, συνεδρίασε και αφού έλαβε υπόψη τα στοιχεία των φακέλων των υποθέσεων επί των οποίων εκδόθηκε η με αριθμ. 229/ΙΙΙ/2003 απόφαση, τις απόψεις που διατύπωσαν προφορικά τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά την συζήτηση-ενημέρωση της 22ας Ιουνίου 2006 και τα υπομνήματα που υπέβαλαν, κατέληξε στην με αριθμ. 318/V/2006 απόφαση όπου διαπίστωσε (α) καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν.703/77, εκ μέρους της Glaxosmithkline για τη χρονική περίοδο Νοέμβριος 2000- Φεβρουάριος 2001, (β) μη ύπαρξη παράβασης του άρθρου 2 του ν.703/77 για την περίοδο Φεβρουάριος 2001 και εφεξής και (γ) μη ύπαρξη παράβασης του άρθρου 82 ΣυνθΕΚ.

Σύμφωνα με την GlaxoSmithKline, η απόφαση δικαιώνει τον εξαετή αγώνα της εταιρείας - από το Νοέμβριο του 2000 έως σήμερα - για την εξασφάλιση των αναγκαίων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τον ασθενή στην εθνική αγορά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραπάνω απόφαση είναι σύμφωνη με τις αρχές που διετύπωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κ. Jacob και επιβεβαιώνει ότι η άρνηση της εταιρείας να διαθέτει απεριόριστες ποσότητες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στους Έλληνες φαρμακέμπορους δεν είναι καταχρηστική ακόμη και αν εμποδίζει το παράλληλο εμπόριο.

Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο της

χρονικής διάρκειας της παράβασης και το γεγονός ότι δεν αποδείχθηκαν οι

επιπτώσεις της ελέγχουσας συμπεριφοράς στην ελληνική αγορά λόγω της σύντομης διάρκειάς της, απηύθυνε σύσταση προς την Glaxosmithkline ΑΕΒΕ να παραλείψει ανάλογη συμπεριφορά, όπως αυτή που επέδειξε κατά την περίοδο Νοέμβριος 2000- Φεβρουάριος 2001.

Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης απείλησε πρόστιμο, ισόποσο του 3% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης της προηγούμενης της παράβασης χρήσεως.

Τέλος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος αρνητικής πιστοποίησης της εταιρείας GLAXOWELLCOME AEBE, με αντικείμενο το σύστημα διανομής της στην εθνική αγορά που αυτή διαθέτει για την κάλυψη τωναναγκών της εγχώριας αγοράς, καθώς εκκρεμεί η έκδοση σχετικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα