Mάχη ανάμεσα σε «περιστέρια» και «γεράκια» της FED

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 17:32
UPD:17:34
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι ενδεχόμενη απότομη στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική θα καταπνίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κρούει αξιωματούχος της Federal Reserve. Πρόκειται για τον Τζέιμς Μπούλαρντ, εκ των «περιστεριών» της Fed,  οι δηλώσεις του οποίου αποκαλύπτουν πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας για το πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις, παρά τους σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και την επιτάχυνση του πληθωρισμού. 

«Εάν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο εξής, χωρίς άλλες αλλαγές στα δεδομένα, η πολιτική θα μπορούσε να καταστεί υπερβολικά περιοριστική» προειδοποίησε ο Μπούλαρντ και πρόσθεσε: «Είμαι λίγο ανήσυχος μήπως τελικά η Επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων προχωρήσει υπερβολικά δυναμικά και γρήγορα». 

Όπως είπε ο αξιωματούχος «για να προβούμε σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας και τα κατάλληλα δεδομένα». Αυτά, υποστήριξε, δεν υπάρχουν ακόμη. Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά όχι με ιδιαίτερα δυναμικούς ρυθμούς, εξήγησε, ενώ και ο πληθωρισμός δεν είναι σε επίπεδα, που να πρέπει να ανησυχεί. 

Οι προειδοποιήσεις Μπούλαρντ έρχονται ενόψει της συνεδρίασης του Μαρτίου, στην οποία η αγορά έχει προεξοφλήσει αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed. 

naftemporiki.gr  

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα