Ρωσία: Η αναβάθμιση φέρνει χαμόγελα σε αγορές και Πούτιν

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 17:21
UPD:17:25
REUTERS/SPUTNIK

H πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ρωσίας από τον οίκο S&P στέλνει σήμερα τις τιμές ρωσικών μετοχών και ομολόγων σε επίπεδα-ρεκόρ. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία αναμένεται να συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και να αξιοποιηθεί στο έπακρο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει των εκλογών της 18ης Μαρτίου. 

Στο παρελθόν οι ρωσικές αρχές εγκαλούσαν τους ξένους οίκους για πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις, οι οποίες πήγαζαν από την επιδείνωση των σχέσεων του Κρεμλίνου με τη Δύση. Αυτή τη φορά, όμως, η αξιολόγηση είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Ο S&P προέβη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, για πρώτη φορά από το 2016, οδηγώντας τη μάλιστα στην «επενδυτική βαθμίδα» (investment grade). Στην ίδια βαθμίδα τοποθετεί τη χώρα και ο Fitch. 

Στον απόηχο της αναβάθμισης η απόδοση του ρωσικόυ κρατικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας υποχωρεί σήμερα στο 6,97%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2013. Στην αγορά μετοχών ο δείκτης MICEX (που αποτιμάται σε ρούβλι) εκτινάχθηκε στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 2.376,96 μονάδων, παρουσιάζοντας κέρδη 12,7% από τις αρχές του έτους. Το ρωσικό ανατιμήθηκε στα 55,85 ρούβλια ανά δολάριο- τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιανουαρίου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα