Του Κώστα Ιωαννίδη
Μετά την κορυφή η ζώνη συσσώρευσης μεταξύ των 820 και 850 μονάδων χωρίστηκε, με βάση την κίνηση του μέσου όρου στο πάνω διάστημα μεταξύ 830 και 850 μονάδων και στο κάτω που ήταν μεταξύ των 820 και 835. Στις έξη τελευταίες κινήθηκε στο άνω διάστημα και το πιθανότερο είναι να κινηθεί πτωτικά αν εξατμιστούν οι όγκοι. Όλα είναι πιθανά.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το μέγεθος του rebound της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου ήταν η πιθανότερη αιτία της συσσώρευσης της περασμένη βδομάδα. Ωστόσο οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, που ήταν σαν βροχή τελευταία, άφησαν τα πράγματα ανοιχτά μεν, αλλά χωρίς να κυριαρχεί η εντύπωση πως τα επιτόκια θα εκτιναχθούν με περισσότερες από τρεις αυξήσεις φέτος. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν από την παρθενική εμφάνιση του νέος επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο αυτή την βδομάδα την Τρίτη και την Πέμπτη και ως τότε φαίνεται να υπάρχει υποχώρηση του VIX και προσμονή με αισιοδοξία για το μέλλον των μετοχικών αξιών.
Η εικόνα στην αγορά της Αθήνας δεν ήταν κακή ούτε άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι εντυπωσιακό αναφορικά με τη δυνατότητα της αγοράς, με τους όγκους που έχει τώρα, να περάσει πάνω από της πρόσφατες αντιστάσεις. Ο Φεβρουάριος ήταν σκληρός μήνας για την αγορά. Ειδικά στο πρώτο δεκαπενθήμερό του, αν και στη πρώτη του σύνοδο σημειώθηκε το μέγιστο για το τρέχον έτος. Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου στα παράγωγα ήταν εξαιρετικά ανοδική και μείωσε το κλάδεμα των κεφαλαιοποιήσεων. Η τέταρτη και τελευταία, διατήρησε την πτωτική μηνιαία μεταβολή κάτω από το -4%, με οριακές αρνητικές μεταβολές που για τον ΓΔ ήταν -0,23%, ενώ του 25άρη ήταν -0,51%, όταν ο FTSEM κέρδισε +2,67%.
Η εκτίμηση, στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, πως ξεκινάει μια περίοδος που θα ανέβουν τα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ και παγκόσμια, έφερε νευρικότητα και φυγή από το ρίσκο των μετοχικών αξιών. Στην αργία της Καθαρής Δευτέρας, είχαμε το Eurogroup όπου οι εταίροι δεν έδωσαν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της δόσης που συνοδεύει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα για τα οποία χρειάζεται οι αρμόδιοι να βρουν λύση και σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το έργο στο Ελληνικό.
Στη βδομάδα που πέρασε, οι περισσότεροι από τους χρηματιστηριακούς δείκτες παγκόσμια εμφάνισαν μικρά κέρδη. Σαν να κοντοστάθηκαν συναλλακτικά οι επενδυτές, καθώς θεώρησαν υπερβολική την αρχική αντίδραση στο ενδεχόμενο μιας ταχύτερης αύξησης των βασικών επιτοκίων της Fed. Από τότε φώλιασε στη σκέψη τους το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αν βεβαίως χαθεί η ισορροπία που χρειάζεται να κρατηθεί μεταξύ των πληθωριστικών πιέσεων που θα αναπτύσσονται έντονα και των πολιτικών που θα ασκηθούν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, για να μην υπερθερμανθεί η οικονομία.
Άλλωστε για τη στήλη η βουτιά των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης σε σύντομο χρόνο κατά -10% δεν μπορεί να ζυγιστεί, χωρίς να ληφθεί υπόψη η αλλαγή στην προεδρία της Fed. Οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν δημόσια πώς να προετοιμαστούν για την επόμενη ύφεση. Για αυτό θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών ο νέος επικεφαλής της Fed αυτή τη βδομάδα, όταν θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις και από τις δύο αντιπροσωπείες του Αμερικανικού Κογκρέσου την Τρίτη. Είναι βέβαιο ότι το ακροατήριό του θα περιλαμβάνει επενδυτές που υποδέχτηκαν με σφίξιμο στο στομάχι την νέα του θητεία, με ένα από τα ταχύτερα -10,0% στην ιστορία της Wall Street, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Χωρίς λύση στο πρόσφατο δράμα των αγορών
Αρκετοί μετράνε κυριολεκτικά, τις κρίσεις επενδυτικού πανικού, στη διάρκεια του μακρύτερου ανοδικού κύκλου μετά την ύφεση του 2008. Έτσι σημείωσαν, για το rebound (+4,30% για τον Dow) στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, πως ολοκληρώθηκε η εξηκοστή κρίση πανικού της Wall Street στη διάρκεια του ισχύοντος bull market. Με τον συντονισμό δε, για άλλη μια φορά, των υπόλοιπων χρηματιστηρίων του πλανήτη αρκετοί αναλυτές και στην Ευρώπη υποστήριξαν, ότι τα κέρδη των βασικών δεικτών, της τάξης του +3%, ήταν αποτέλεσμα της ανακούφισης των επενδυτών μετά τον πανικό. Στη βδομάδα που πέρασε, οι περισσότεροι από τους χρηματιστηριακούς δείκτες παγκόσμια εμφάνισαν μικρά κέρδη.
Σαν να κοντοστάθηκαν συναλλακτικά οι επενδυτές, καθώς θεώρησαν υπερβολική την αρχική αντίδραση στο ενδεχόμενο μιας ταχύτερης αύξησης των βασικών επιτοκίων της Fed. Από τότε φώλιασε στη σκέψη τους το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αν βεβαίως χαθεί η ισορροπία που χρειάζεται να κρατηθεί μεταξύ των πληθωριστικών πιέσεων που θα αναπτύσσονται έντονα και των πολιτικών που θα ασκηθούν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, για να μην υπερθερμανθεί η οικονομία. Άλλωστε για τη στήλη η βουτιά των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης σε σύντομο χρόνο κατά -10% δεν μπορεί να ζυγιστεί, χωρίς να ληφθεί υπόψη η αλλαγή στην προεδρία της Fed.
Γρήγορα δράση ανάδραση
Ο S&P 500 έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ βίου, στις 2872,87 μονάδες, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και μειώθηκε κατά -10,2% την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης από τότε αυξήθηκε κατά +6,2% και απέχει μόλις -4,37% από το υψηλό βίου. Το flash crash για ορισμένους αναλυτές οφείλεται «σε κάποιο ETF που καθοδηγείται από ένα γελοίο αλγόριθμο». Η βουτιά ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των αναμενόμενων στοιχείων για τον πληθωρισμό, στο πεδίο των ημερομισθίων, όταν δημοσιεύθηκε, στις 2 Φεβρουαρίου, η έκθεση επί της απασχόλησης στη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ο φόβος αφορούσε στο ότι αυτές οι μετρήσεις θα μπορούσαν να είναι η αρχή μιας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, που θα αναγκάσει την Fed να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά και άρχισαν να ωθούν τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα.
Η προηγούμενη διόρθωση διήρκεσε 100 ημέρες και ο S&P 500 έχασε τότε -13,3%. Από τις 3 Νοεμβρίου του 2015 έως τις 11 Φεβρουαρίου του 2016. Το σημαντικό ράλι ανακούφισης +4,3% που σημειώθηκε την προπερασμένη εβδομάδα, προέκυψε ενώ όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν την ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές παρέμειναν μέτριες. Οι επενδυτές μετοχών την τέταρτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου προσπάθησαν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα για το αν ήταν ο πρόσφατος συναγερμός εσφαλμένος, που στη συνέχεια θα αποδειχθεί ότι ήταν ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές φθηνότερα. Ή, η αρχή μιας bear αγοράς που θα επικρατήσουν για καιρό οι πιέσεις. Δεν κατάφεραν τίποτα σπουδαίο ωστόσο. Γιατί δεν υπάρχουν δείγματα του τρόπου προσέγγισης των προβλημάτων από τη Fed, υπό την καθοδήγηση του Τζερόμ Πάουελ. O Jerome Powell σύμφωνα με την Kristina Hooper, της Invesco Ltd, θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικός από την Yellen, που διοίκησε νανουρίζοντας τις αγορές εφησυχαστικά. Η Fed της Yellen αύξησε τα επιτόκια, ξεκινώντας από τα τέλη του 2015, αλλά το έκανε πιο αργά από ό, τι σε προηγούμενους κύκλους και οπισθοχώρησε, όταν ταράχθηκαν οι αγορές. Το 2015 και το 2016, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η οποία καθορίζει τα επιτόκια, αύξησε μόνο μια φορά ανά έτος το επιτόκιο.
Τα γεράκια στο τιμόνι
Η Fed τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πίεση να κινηθεί πιο γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερθέρμανση της οικονομίας, καθώς ο ισολογισμός της Fed και τα επιτόκια παγκόσμια εξακολουθούν να κουβαλάνε τα σημάδια των πολιτικών έκτακτης ανάγκης. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC της Fed στις 30-31 Ιανουαρίου, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, έδειξαν ότι οι πολιτικοί εκφράζουν την ανάγκη να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω. Την Παρασκευή, η εξαμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής της Fed προς το Κογκρέσο, η πρώτη υπό τον Powell, ανέφερε ότι η Fed βλέπει σταθερή ανάπτυξη και ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να κάνουν την κεντρική τράπεζα να σταματήσει τον προγραμματισμένο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Ο Powell αναμένεται να αναδειχθεί ως ισχυρός εκπρόσωπος των γερακιών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς όπως ο Andrew Brenner, της NatAlliance Securities LLC.
Οι ιθύνοντες της Federal Reserve ανησυχούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την επόμενη ύφεση των Η.Π.Α. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ένα οπλοστάσιο πολιτικών λίγο διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιήθηκε κατά την τελευταία κάμψη. Επειδή οι καινοτομίες που επιλέχθηκαν (ποσοτική χαλάρωση για αναζωπύρωση της ανάπτυξης) απέκλεισαν μεγάλο μέρος της ισχύος τους σήμερα, αφού τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι χαμηλά.
Οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν δημόσια πώς να προετοιμαστούν για την επόμενη ύφεση. Για αυτό θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών ο νέος επικεφαλής της Fed αυτή τη βδομάδα, όταν θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις και από τις δύο αντιπροσωπείες του Αμερικανικού Κογκρέσου την Τρίτη. Είναι βέβαιο ότι το ακροατήριό του θα περιλαμβάνει επενδυτές που υποδέχτηκαν με σφίξιμο στο στομάχι την νέα του θητεία, με ένα από τα ταχύτερα -10,0% στην ιστορία της Wall Street, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Δεν θα κουράσουμε με ονόματα προέδρων της Fed σε διάφορες Πολιτείες. Συνοπτικά ο προβληματισμός τους αφορά στα ακόλουθα: Πρέπει να εγκαταλείψουν την προσέγγιση για στόχο στο 2% του πληθωρισμού; Πόσο μεγάλο έλλειμμα πρέπει να διατηρεί ο προϋπολογισμός; Πόσο περισσότερο μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια και η οικονομία να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία; Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου υπάρχει μια απροσδόκητα μεγάλη ώθηση από τις φορολογικές περικοπές και από τις κυβερνητικές δαπάνες που όμως θα οδηγήσουν σε ελλείμματα, αφήνοντας μικρότερο περιθώριο για διάσωση μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής στην επόμενη ύφεση.
Επιφύλαξη ναι φόβοι όχι
Για να βγάλει τις ΗΠΑ από την ύφεση του 2007-2009, η Fed μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν και αγόρασε ομολογίες ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προσπαθώντας επίμονα να μειώσει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού.
Από τα τέλη του 2015 η πολιτική χαλάρωσης έχει αντιστραφεί σταδιακά. Το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται πλέον στο 1,25-1,5% και η Fed αναμένει να καταλήξει σε αυτό το έτος με επιτόκια μεταξύ 2% και 2,25%. Οι υπολογισμοί της Fed δείχνουν πως μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια μόνο ως το 2,75% πριν το κόστος δανεισμού θα αρχίσει πραγματικά να φρενάρει την οικονομία. Πριν από την ύφεση, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πίστευαν ότι το ουδέτερο επίπεδο ήταν πιο κοντά στο 4%.
Η στήλη στο τελευταίο σχόλιο, στην Ν της 12/2, τη βουτιά στη δεύτερη βδομάδα του μήνα την είχε χαρακτηρίσει ως αντίδραση σε κρίση πανικού, που προκλήθηκε από τη σχέση αλγορίθμων και επενδυτών. Λόγω Καθαρής Δευτέρας δεν υπήρξε σχόλιο και αυτή τη φορά θα συμπεριλάβουμε στις μεταβολές των διεθνών χρηματιστηρίων και τις μεταβολές της τρίτης εβδομάδας.
Στη τέταρτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2747,30 μονάδες, είχε επίδοση +0,55% από +4,30% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +2,76%. Ο Dow, με μεταβολή +0,36% από +4,25%, έκλεισε στις 25.309,99 μονάδες, στο 2018 απέδωσε +2,39%. Ο S&P400 ανέβηκε +0,16% από +4,41% με επίδοση φέτος +0,19%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,37% από +4,45%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +0,89%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,35% από +5,31%, διαμόρφωσε κέρδη +6,29% το 2018.
Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -1,40% από +2,37% την προηγούμενη εβδομάδα, στα 1330,50 δολάρια η ουγκιά με απόδοσή το 2018 +1,95%. Αντίθετα κινήθηκε το πετρέλαιο Crude κατά +3,18% από +4,34% την προηγούμενη εβδομάδα. Στο 2018 γράφει κέρδη +5,77%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,69% στη βδομάδα από +2,85% την τρίτη βδομάδα και έχει απώλειες στο 2018 -5,77%. Ο DAX ανέβηκε +0,26% από +2,85%, με ετήσια απόδοση -3,36%, ο CAC είχε μεταβολή +0,68% από +3,98%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +0,09%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βούλιαξε -0,10% από +2,00% και στο έτος αποδίδει -2,21%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,55% από 2,85%, στο 2018 αποδίδει +3,75%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +3,28% από +4,48%, με +14,26% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού χάνοντας -0,49% από +2,27%, έχει επίδοση για το 2018 -1,44%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,79% από +1,58%, στο 2018 εμφάνισε πλέον απώλειες -3,83%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή 1,23% από +2,46% την προηγούμενη και επίδοση για φέτος -0,65%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,39% από +0,01%, στο 2018 αποδίδει +0,25%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +0,49% από +5,45% και στο 2018 έχει επίδοση +4,51%. Άνοδο +2,81% από 2,21% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -0,55%.
ΧΑ
Εβδομάδα συντήρησης των επιδόσεων του 2018
Ο Φεβρουάριος ήταν σκληρός μήνας για την αγορά. Ειδικά στο πρώτο δεκαπενθήμερό του, αν και στη πρώτη του σύνοδο σημειώθηκε το μέγιστο για το τρέχον έτος. Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου στα παράγωγα ήταν εξαιρετικά ανοδική και μείωσε το κλάδεμα των κεφαλαιοποιήσεων. Η τέταρτη και τελευταία, διατήρησε την πτωτική μηνιαία μεταβολή κάτω από το -4%, με οριακές αρνητικές μεταβολές που για τον ΓΔ ήταν -0,23%, ενώ του 25άρη ήταν -0,51%, όταν ο FTSEM κέρδισε +2,67%.
Η εκτίμηση, στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, πως ξεκινάει μια περίοδος που θα ανέβουν τα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ και παγκόσμια, έφερε νευρικότητα και φυγή από το ρίσκο των μετοχικών αξιών. Στην αργία της Καθαρής Δευτέρας, είχαμε το Eurogroup όπου οι εταίροι δεν έδωσαν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της δόσης που συνοδεύει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα για τα οποία χρειάζεται οι αρμόδιοι να βρουν λύση και σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το έργο στο Ελληνικό. Αυτό πιθανά δικαιολογεί την κάθοδο των δεικτών την Τρίτη, όπου με τζίρο 55,5 εκατ. ευρώ περίπου, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,50% και έφθασε στις 841,83 από 846,07 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2159,92 από 2171,48 με μεταβολή -0,53%. Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, σύμφωνα με το πλήθος των ανοδικών blue chip (6 από 12 την Παρασκευή 16/2) έναντι των καθοδικών (14 από 12) και πέντε ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΠΕΙΡ αμετάβλητα. Οι Τράπεζες τρεις με μεταβολή 0% ήταν κυρίαρχες στη διαμόρφωση της τάσης και ξεχώρισε για τα κέρδη της η ΛΑΜΔΑ μετά το Eurogroup.
Στη σύνοδο της Τετάρτης, μια σαφώς καθοδική συνεδρίαση, ασκήθηκαν πιέσεις στις Τράπεζες με τζίρο που περιορίστηκε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 14,519 από 8,978 εκατ. ευρώ την προηγούμενη. Ο πτωτικός βηματισμός όμως ελαττώθηκε, καθώς ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,37% και έφθασε στις 838,69 μονάδες, ενώ ο 25άρης συνέχισε με ένα -0,55% που τον έφερε στις 2148,03. Ήταν η μέρα εγγραφής των κατώτερων τιμών, στη φάση που η νευρικότητα διεθνώς άλλαζε τα πρόσημα μεταβολής των ευρωπαϊκών δεικτών. Την Πέμπτη δε, με την Moody’s από βραδύς να αναβαθμίζει το αξιόχρεο της χώρας κατά δυο βαθμίδες, είχαμε διακοπή της ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και εγγραφή κατώτερου μέρας στο πρώτο ημίωρο.
Κατόπιν ξεκίνησε άνοδος που έφερε το μέγιστο λίγο πριν το τέλος και έτσι ο ΓΔ πέρασε πάλι πάνω από τις 845 μονάδες, με την βοήθεια από τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών και όχι μόνο, με 21 ανοδικά blue chip έναντι 4 καθοδικών. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,79% και έφθασε στις 845,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2161,19 με μεταβολή +0,61%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,037 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 22,470 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 57,501 από 57,183 δις ευρώ. Την Παρασκευή παρά την αισιοδοξία που σχηματίστηκε από την προηγούμενη αντίδραση, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,244 εκατ. ευρώ οδηγώντας το μέσο ημερήσιο της τελευταίας εβδομάδας του Φλεβάρη στα 55,01 εκατ. ευρώ ενώ στα πακέτα είχαμε μέση αξία 11,68 εκατ.
Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αποτέλεσαν το 20% του συνολικού μέσου τζίρου στοιχείο που είναι ενδεικτικό ενός κλίματος αναδιαμόρφωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων ή πιθανών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Τα μέγιστα των δεικτών εμφανίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση, αλλά τελικά ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,14% και έφθασε στις 844,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2160,33 με μεταβολή -0,04%. Ο FTSEM στις τρεις τελευταίες συνόδους εμφάνισε κέρδη που του επέτρεψαν, με μέσο τζίρο χωρίς τα πακέτα στα 3,77 εκατ. ευρώ, να ανέβει στη βδομάδα +2,67%, όταν ο ΓΔ υποχώρησε -0,23% με τον 25άρη στο -0,51%.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Μείωσαν τις ευοίωνες προσδοκίες και την έκθεσή τους στα ΣΜΕ οι traders
Στην εβδομάδα της κυριαρχίας των νέων σειρών Μαρτίου, είχαμε βύθιση των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25, με μείωση κατά 86,3%. Σημειώθηκε, αντίθετα από το σύνηθες σε νέες σειρές, μείωση -4,9%, και στις ανοικτές θέσεις των ΣΜΕ του 25άρη. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2160,33 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,51%. Στα options του, ο συνολικός όγκος υποχώρησε κατά -72,70% από αυτόν της τρίτης βδομάδας του μήνα, ενώ σε 4 call αντιστοιχούσαν 5 puts.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 5710, καταλήγοντας με 13.669 ανοικτές θέσεις από 14.165 όταν εξέπνευσε η σειρά Φεβρουαρίου. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 1370 από 3939 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειρά Απριλίου έφερε 58 από 60 συμβόλαια ημερησίως, με 245 από 203 ανοικτές θέσεις. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2164,00 μονάδες.
Δεν είναι χωρίς βάση η κοινή παρατήρηση των εγχώριων αναλυτών, που σημείωναν πως η έκδοση του επταετούς ομολόγου δεν είχε την υποδοχή που θα έδινε ελπίδες για συνέχεια σε επόμενες εκδόσεις γρήγορα. Αυτό τους δίνει αφορμές για κριτική στη θέση για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Την Τετάρτη το βράδυ απρόσμενα, η Moody’s ανέβασε δυο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με αποτέλεσμα μια προσωρινή αποτίναξη του κλίματος μιζέριας την Πέμπτη. Την ίδια μέρα ξεκίνησε μια συζήτηση για το πότε τα ελληνικά χρεόγραφα θα περάσουν σε αξιολογήσεις που θα τα πάρουν από την κατηγορία junk και θα τα τοποθετήσουν σε αυτή των assets που επενδυτικά δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται σκαρφάλωμα κατά πέντε ακόμα βαθμίδες για τις κλίμακες των S&P, FITCH και έξη για τη Moody’s.
Ήταν μεγάλο το πλήθος των blue chip με μεταβολές εβδομάδας κοντά στις μεταβολές των βασικών δεικτών και αλφαβητικά ήταν οι ΔΕΗ -0,28%, ΕΕΕ -0,04%, ΜΥΤΙΛ -0,10%, ΟΛΠ -0,84%, ΠΕΙΡ -0,56% και ΣΑΡ -0,68%. Αντίθετα ο αριθμός των ανοδικών ήταν μικρός αλλά μεταξύ τους ορισμένα είχαν μεγάλα κέρδη. Ήταν η ΛΑΜΔΑ +10,64%, ΤΕΝΕΡΓ +6,60%, ΒΙΟ +6,31%, ΕΛΠΕ +2,85%, ΑΛΦΑ +1,52%, ΕΤΕ +0,96% και ΑΡΑΙΓ +0,44%. Στον αντίποδα ήταν δώδεκα οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση σε 4 συνόδους από -1,1% ως -4% ήτοι ΦΦΓΚΡΠ -3,98%, ΜΟΗ -3,28%, ΕΥΔΑΠ -2,33%, ΤΙΤΚ -2,31%, ΕΧΑΕ -2,06%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,04%, ΓΡΙΒ -1,90%, ΟΤΕ -1,81%, ΜΠΕΛΑ -1,76%, ΟΠΑΠ -1,74%, ΑΔΜΗΕ -1,31%, και ΕΥΡΩΒ -1,16%. Αποτελέσματα ανακοίνωσαν ΟΤΕ και ΕΛΠΕ με σαφώς διαφορετικές αντιδράσεις των επενδυτών.
Τα παραπάνω δεν καθιστούν την κληρονομιά της τρέχουσας εβδομάδας εξαιρετικά θετική. Δείχνουν πως οι θεσμικοί, περιμένοντας κάποιες εξελίξεις, επέλεξαν συσσώρευση σε μια σχετικά στενή ζώνη τιμών για τον ΓΔ από τις 811 ως τις 850 μονάδες επί 13 συνεδριάσεις. Στις έξη τελευταίες από αυτές, τα κλεισίματα του ήταν μεταξύ των 835 και 846 μονάδων, χωρίς ενδείξεις για το πώς θα εξελίξουν οι ξένοι θεσμικοί αυτή την δυναμική, πτωτικά ή ανοδικά.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Ο Φεβρουάριος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διορθωτικός. Ξεκίνησε στις 886 μονάδες του Γενικού Δείκτη και έχει κάνει μια διορθωτική κίνηση με χαμηλό τις 820 περίπου μονάδες και επαναφορά στις 846 μονάδες.
Οι περισσότερες μετοχές έχουν κρατήσει μεγάλο μέρος της ανόδου που είδαμε από τον Δεκέμβριο και δεν έχουν πανικοβάλει τους Επενδυτές. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν η δημιουργία βάσης για την επόμενη ανοδική κίνηση.
Μακροχρόνιοι τεχνικοί δείκτες έχουν επανέλθει σε επίπεδα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγάλη άνοδο, αν διατηρήσουμε τις 800 μονάδες για αρκετό διάστημα, ή αν συνεχιστεί η άνοδος. Προσωρινά δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση για άμεση συνέχιση της ανόδου, οπότε η κίνηση του Δείκτη μεταξύ 820 και 860 μονάδων, για κάποιο διάστημα είναι το πιθανότερο σενάριο.
Μετά τις αναβαθμίσεις των Ξένων Οίκων, στα ομόλογα επικρατεί ηρεμία, αλλά η τελευταία έκδοση δεν φαίνεται να έχει επιτύχει το στόχο να ενθουσιάσει τους Επενδυτές. Η αξιολόγηση προχωράει και θα πάρουμε χρήματα, οι Αποκρατικοποιήσεις φαίνεται να προχωρούν και τα "κόκκινα" δάνεια αρχίζουν να μπαίνουν σε μια σειρά. Η κατάσταση με τους Γείτονές μας δημιουργεί ανησυχία και το πολιτικό σύστημα σπέρνει τον Εθνικό διχασμό με τον χειρισμό του σκανδάλου της Novartis.
Για τους Έλληνες Ιδιώτες Επενδυτές, το "τρελό κυνήγι μαγισσών" των Φορολογικών Αρχών, η υπερφορολόγηση και οι συνεχείς αλλαγές των Νόμων αποτρέπουν κάθε επένδυση. Από την άλλη με τη βοήθεια των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιοι Ξένοι και Έλληνες που έχουν πρόσβαση σε αυτά, έχουν αρχίσει να επενδύουν σε διάφορους τομείς με κυρίαρχο αυτόν της Ενέργειας. Επίσης αναμένεται να συνεχιστούν οι ομολογιακές εκδόσεις με τη βοήθεια της EBRD.
Χρειάζεται ψυχραιμία, ιδιαίτερα αφού οι Επενδυτές βρίσκονται κερδισμένοι στις αρχές του έτους σε σχέση με πέρυσι και συνίσταται η διατήρηση ρευστότητας.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικής μετατόπισης, ο Γενικός Δείκτης 'ρεμβάζει' μέσα στο εύρος διακύμανσης των 828 με 850 μονάδων προσπαθώντας να 'εκμαιεύσει' την επόμενη βραχυχρόνια τάση.
Προς επανάληψη των προηγούμενων τεχνικών άρθρων, τα σημεία αντίστασης εκτείνονται μέσα στη ζώνη των 860 με 880 μονάδων, ενώ αντίστροφα τα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται μεταξύ των 828 με 814 μονάδων.
Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη διάτρηση, με ημερήσιο κλείσιμο και αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα αυξήσει σημαντικά την "αδρεναλίνη" των ενεργών Επενδυτών. Μέχρι τότε ο Γενικός Δείκτης θα επικεντρώνεται στις τυχόν εσωτερικές αναδιαρθρώσεις των Ξένων Θεσμικών χαρτοφυλακίων, ενόψει και των τρίμηνων αλλαγών των MSCI Standard και Small Cap την ερχόμενη Τετάρτη.
Σε παρόμοια κατάσταση διερεύνησης του διαγραμματικού πεδίου των 2150 μονάδων βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κρατώντας προς το παρόν το ανοδικό "χάσμα", που αποτυπώθηκε στις 15 Φλεβάρη μεταξύ των 2123 και των 2134 μονάδων. Εδώ τα σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζονται στις 2200 μονάδες για το "στρατόπεδο" των "Bulls" και οι 2080 μονάδες για το "εχθρικό στρατόπεδο" των "Bears".
Τέλος, ο Τραπεζικός δείκτης συμπεριφέρεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ως ένα ιδιότυπο διαγραμματικό “πινγκ - πονγκ” χτυπώντας πάνω στα βραχυχρόνια όρια αντίστασης και στήριξης των 940 και 900 μονάδων αντίστοιχα. Με το χρόνο να πιέζει επικίνδυνα, κυρίως προς την πλευρά της στήριξης των 900 μονάδων, ο δείκτης ψάχνει εναγωνίως μια 'χαραμάδα' ανοδικής διαφυγής από το επίπεδο των 940 με 950 μονάδων, 'δραπετεύοντας' έτσι προς την περιοχή των 975 με 980 μονάδων.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβλητότητα κινήθηκε η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, υποστηριζόμενη κυρίως από την, απροσδόκητη ως προς την χρονική στιγμή, αναβάθμιση της Moody’s. Σε δεύτερο χρόνο οι πρώτες ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας του 2017 (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ Coca Cola και ΟΛΠ) είχαν θετικό αποτύπωμα στην Αγορά, ως προς τις προοπτικές της επόμενης χρήσης αλλά και το ύψος των διανεμόμενων μερισμάτων.
Η διαφαινόμενη επιτάχυνση στο μέτωπο βασικών Αποκρατικοποιήσεων αποτέλεσε ένα τρίτο υποστηρικτικό στοιχείο, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον, αφενός για τις εμπλεκόμενες εταιρείες αφετέρου για τα τιμήματα εξαγοράς.
Ο Μάρτιος ξεκινά με μια ισχυρή παρακαταθήκη νέων που θα έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα σε ενδιαφέρον και τζίρο. Ειδικά στο κομμάτι του τζίρου η υποχώρηση προς τα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ (μέση ημερήσια αξία συναλλαγών), συνδέεται και με την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, η οποία πάει πλέον για το επόμενο Eurogroup της 12ης Μαρτίου.
Στο εξωτερικό μετά τα νέα για τον πληθωρισμό στην Αμερική, το βλέμμα στρέφεται στις Ιταλικές βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Μαρτίου. Αν και ως τώρα οι πρόσφατες βασικές εκλογικές αναμετρήσεις στον Ευρωπαϊκό Χώρο δεν οδήγησαν σε διαλυτικές καταστάσεις, παρά τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύχθηκαν, η περίπτωση της Ιταλίας αντιμετωπίζεται από τις Αγορές με περισσότερη επιφυλακτικότητα. H Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία στην Ευρώπη, με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 133% και 267 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια (11% του ΑΕΠ). Επομένως, λόγω μεγεθών, οι πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν από τις εκλογές δεν θα περιοριστούν σε Τοπικό επίπεδο, αλλά θα αποκτήσουν μια πιο συνολική επίπτωση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στις Αγορές οι οποίες άρχισαν να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην αποτίμηση των ομολόγων των Περιφερειακών Οικονομιών της Ε.Ε., την εβδομάδα που πέρασε.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε σχετικά σφιχτό εύρος διακύμανσης, διατηρώντας το “Status Quo” της προηγούμενης εβδομάδας. Από τις 6 Φεβρουαρίου η κίνηση της Αγοράς πραγματοποιείται μεταξύ του κινητού μέσου των 30 και 50 ημερών οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι που χρονικά συγκλίνει προς τις 845 μονάδες. Σε αυτό το κανάλι ο Γενικός Δείκτης δείχνει απρόθυμος για μια αποφασιστική κίνηση διαφυγής, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, με τους τζίρους να φθίνουν αποτυπώνοντας αυτή την απροθυμία. Η βραχυπρόθεσμη ουδετερότητα της τάσης αποτυπώνεται και στους ταλαντωτές, οι οποίοι κινούνται στο μέσον της οθόνης χωρίς να δίνουν κάποια ένδειξη κατεύθυνσης, μετά την γρήγορη αποφόρτισή τους.
Συμπερασματικά, οι οιωνοί της επόμενης εβδομάδας παραμένουν θετικοί, καθώς η Αγορά δείχνει να έχει δυνάμεις αντίστασης στο αρνητικό διεθνές κλίμα, οι οποίες αποτελούνται από καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο των Αποκρατικοποιήσεων.
Στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Φεβρουάριος, υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις εντός και εκτός Αγοράς. Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι Ελληνικές Τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή του πρώτου σετ στοιχείων, για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια προς την ΕΚΤ. Την Δευτέρα (26/2) είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου εκτός από την έγκριση των οικονομικών πεπραγμένων και του μερίσματος της χρήσης, αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η έκθεση του Διοικητή στην οποία γίνονται αναφορές στις μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το 2018.
Την τελευταία ημέρα του μήνα θα λάβει χώρα η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, χωρίς αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών, ενισχύοντας τον συναλλακτικό όγκο.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές πραγματοποίησαν προστατευμένα κέρδη σήμερα Δευτέρα 26/2, καθώς οι επενδυτές ετοιμάστηκαν για μια εβδομάδα γεμάτη γεγονότα με τις επικεφαλίδες στον τύπο να προβάλλουν όσα αφορούν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και στην πρώτη εμφάνιση στο Κογκρέσο από τον νέο επικεφαλής της Federal Reserve.
Οι παρατηρητές των στοιχημάτων για το άνοιγμα στην Ευρώπη διαπίστωναν ότι θα ξεκινήσουν οι αγορές πιο δυναμικά και ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE ήταν ήδη 0,5% υψηλότερα.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,8%, με τα περισσότερα χρηματιστήρια στο πράσινο.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας οδήγησε με αύξηση 1,3%, ενώ τα χρηματιστήρια στην Κίνα κερδίζουν +0,97% στη Σαγκάη και +2% στην Σενζιέν.
Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, την Κυριακή, έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο Xi Jinping να παραμείνει στη θέση του χωρίς περιορισμό λόγω χρόνου, με πρόταση να καταργηθεί μια συνταγματική ρήτρα που περιορίζει την προεδρική θητεία μόνο σε δύο περιόδους.
Οι αποδόσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν επίσης στο 2,85% και απέχουν από την τετραετή κορυφή του 2,957%.
Οι αγορές θα είναι υπερ-ευαίσθητες σε οποιονδήποτε υπαινιγμό για μια ανάκαμψη στον δομικό πληθωρισμό, δεδομένης της ισχύος στις πιέσεις προς τα άνω των μισθών τον Ιανουάριο και ο Powell είναι βέβαιο ότι θα ερωτηθεί από τους Γερουσιαστές σχετικά με τους κινδύνους.
Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο των ΗΠΑ παραχώρησε τα πρόωρα κέρδη, καθώς ο DXY πέφτοντας κατά -0,2% απέναντι σε ένα καλάθι νομισμάτων σταμάτησε στο 89,730. Αυτός είχε αναπήδηση +0,8% την περασμένη εβδομάδα.
Το ευρώ ήταν σταθερό στα 1,2314 δολάρια, λίγο πάνω από το κατώφλι της περασμένης εβδομάδας στα 1,2258 δολάρια, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αργότερα σήμερα.