Koμισιόν: Επιταχύνεται η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Aνεβάζει τον πήχυ για το 2006 και το 2007
Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2006 13:17

Η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται φέτος, κινούμενη με ρυθμό 2,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 2,5% στη ζώνη του ευρώ, κυρίως υπό την ώθηση της εγχώριας ζήτησης, ιδιαίτερα για επενδύσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που σημειώθηκε μετά το 2000. Μέσα στο θετικό αυτό κλίμα αυξήθηκαν επίσης οι θέσεις απασχόλησης που δημιούργησε η οικονομία, ενώ η ανεργία έπεσε τον Ιούλιο στο 8% στην ΕΕ και 7,8% στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, μολονότι οι τιμές καταναλωτή πιέζονται προς τα άνω λόγω του υψηλότερου κόστους της ενέργειας, ο υπολανθάνων πληθωρισμός παραμένει συγκρατημένος χάρη στη βελτιωμένη παραγωγικότητα της εργασίας και στον διεθνή ανταγωνισμό. Γενικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 2,3% το 2006 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, μετά το 2,2% του περασμένου έτους.

«Η φετινή οικονομική ανάπτυξη θα είναι η καλύτερη που παρατηρήθηκε από το 2000. Ας εκμεταλλευτούμε τις ευνοϊκές αυτές συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το αναπτυξιακό δυναμικό όπου αυτό είναι χαμηλό και να επιτύχουμε τα αναγκαία περιθώρια ασφάλειας που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε χαλεπότερους καιρούς», δήλωσε ο Joaquín Almunia, Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί το 2006 στο 2,7% στην ΕΕ και στο 2,5% στη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με το 1,6% και 1,4% αντίστοιχα το 2005. Πρόκειται για μια έντονη προς τα άνω αναθεώρηση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής για το 2006 (2,3% και 2,1% αντίστοιχα). Η αναθεώρηση δικαιολογείται κυρίως από την επιτάχυνση της ανάπτυξης, κατά το πρώτο τρίμηνο, σε 0,8%, ακολουθούμενη από ποσοστό 0,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο, τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τις τιμές καταναλωτή, προβλέπεται για το 2006 στο 2,3% τόσο για την ΕΕ όσο και για τη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με την εαρινή πρόβλεψη του 2,1% και 2,2%, αντίστοιχα, και σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2,2% το 2005. Αυτό βασίζεται στην παραδοχή ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται στα 73 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ θα παραμείνει στα σημερινά περίπου επίπεδα.

Πρόκειται για τις δεύτερες προσωρινές προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής. Όπως συνέβη και το Φεβρουάριο, προβλέπονται επικαιροποιήσεις για τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ. Τη φορά αυτή συμπεριλήφθηκε και η Πολωνία, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις 10 χώρες οι οποίες προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004. Από κοινού αντιπροσωπεύουν το 77% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Η εγχώρια ζήτηση αποτελεί την κυριότερη κινητήρια δύναμη

Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να εξακολουθήσει να αναπτύσσεται άνω του δυνητικού ρυθμού καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, παρά την αύξηση των τιμών πετρελαίου κατά 80% από τις αρχές του 2005.

Η παγκόσμια ανάπτυξη, που αναθεωρήθηκε προς τα άνω κατά περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες εφέτος, εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προοπτικές αυτές. Ωστόσο, η εγχώρια ζήτηση αποτελεί τον κυριότερο κινητήριο μοχλό της ανάκαμψης στην ΕΕ. Τα πρόσφατα δεδομένα επιβεβαίωσαν τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικών επενδύσεων, με αύξηση 2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση.

Η έντονη επιτάχυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ συμβαδίζει με τη συρρίκνωση των αναπτυξιακών διαφορών μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών. Μολονότι τα δεδομένα της έρευνας αφήνουν να φανεί κάποια χαλάρωση κατά το δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται ότι όλα τα μεγαλύτερα κράτη μέλη θα ακολουθήσουν ρυθμούς ανάπτυξης ίσους ή ανώτερους από τον δυνητικό. Στην περίπτωση της Γερμανίας, η αναπτυξιακή πορεία επηρεάζεται από την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο 2007, πλην όμως η συνολική επίπτωση των μέτρων αυτών αξιολογείται ως γενικότερα ουδέτερη στη διάρκεια ενός χρονικού ορίζοντα δύο ετών.

Για την περαιτέρω συνέχεια, οι επικαιροποιημένες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ανοδική αναθεώρηση για το 2007, υπογραμμίζει η Κομισιόν. Πλην όμως, η επίπτωση των υψηλότερων μεταφερόμενων αποτελεσμάτων στο 2007 θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά. Οι επόμενες πλήρεις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου.

Σταθερός ο δομικός πληθωρισμός

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να υφίστανται ανοδικές πιέσεις λόγω του κόστους της ενέργειας, πλην όμως ο βασικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των ενεργειακών τιμών και των μη μεταποιημένων τροφίμων) παραμένει ήπιος, παραπέμποντας σε περιορισμένα μέχρι τώρα δευτερογενή αποτελέσματα. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν επίσης σχετικά συγκρατημένες χάρη στην άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας και στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό των τιμών. Ωστόσο, η αυξημένη πίεση στις τιμές σε επίπεδο παραγωγού άρχισε να προκαλεί ανησυχίες. Γενικά, ο πληθωρισμός αναμένεται φέτος να ανέλθει σε 2,3% τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ (+0,.2 και 0,1 εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις).

Θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας και στα δημόσια οικονομικά

Αντικατοπτρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2005. Τον Ιούλιο, το ποσοστό των ανέργων ανερχόταν σε 8% στην ΕΕ και σε 7,8% στη ζώνη του ευρώ, έναντι 8,7% και 8,6% αντίστοιχα το προηγούμενο έτος. Ενόψει της έντονης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, η παραγωγικότητα της εργασίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 2% εφέτος.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες οδηγούν επίσης στο συμπέρασμα ότι στα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2006 μπορεί να είναι ίσως καλύτερα από τα αναμενόμενα, χάρη στις βελτιωμένες προοπτικές και στο υψηλότερο φορολογικό περιεχόμενο της ανάπτυξης.

Αξιολόγηση κινδύνων

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κίνδυνοι στις προβλέψεις φαίνεται να έχουν ελαφρά ανοδική ροπή για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αυτού. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες, η παρούσα ισχυρή αναπτυξιακή πορεία μπορεί να διατηρηθεί, επιφέροντας υψηλότερους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης από τους αναμενόμενους. Επιπλέον, η βελτιωμένη κατάσταση στην αγορά εργασίας μπορεί να επιδράσει εντονότερη σε σχέση με τις παραδοχές όσον αφορά τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα. Για το επόμενο έτος, ωστόσο, οι κίνδυνοι αφορούν περισσότερο το ενδεχόμενο αρνητικότερων αποτελεσμάτων. Ιδιαίτερα, δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί η περίπτωση περαιτέρω αυξήσεων των τιμών πετρελαίου. Επιπλέον, μια άτακτη διόρθωση των παγκόσμιων ανισορροπιών εξακολουθεί να απειλεί τις διεθνείς αναπτυξιακές προοπτικές, ιδιαίτερα εάν η αγορά στέγης στις ΗΠΑ σημειώσει εντονότερη επιβράδυνση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα