Oμόλογα: Στο στόχαστρο η Ιταλία

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 14:55
UPD:14:56
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Ηρεμία επικρατεί σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, με το κόστος δανεισμού των περισσότερων οικονομιών της Ευρωζώνης να υποχωρεί. Εξαίρεση αποτελεί, ωστόσο, η Ιταλία. Με την ώρα της κάλπης να πλησιάζει, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ βλέπει τα ομόλογά της να δέχονται σημαντικές πιέσεις και τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν. 

Αυτή την ώρα η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,1%. Από τις αρχές της εβδομάδας έχει σημειώσει άνοδο 10 μονάδων βάσης- η οποία και είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία από το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb. 

Το spread στις αποδόσεις ιταλικών και γερμανικών ομολόγων έχει ανοίξει έτσι στις 140 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν μεταξύ 120 και 126 μονάδων βάσης. Αυτό αποκαλύπτει ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά σε καμία περίπτωση πανικό. 

Παράλληλα το κόστος ασφάλισης των επενδυτών έναντι της έκθεσής τους σε ιταλικά ομόλογα έχει ανέλθει σε υψηλά πέντε εβδομάδων.   Το ιταλικό πενταετές CDS αυξήθηκε σήμερα κατά 1 μονάδα, στις 105 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την IHS Markit. 
Στον αντίποδα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα στα χαμηλά 2,5 εβδομάδων του 0,67%. Πτώση 1-2 μονάδων βάσης καταγράφουν επίσης οι αποδόσεις ελληνικών, γαλλικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα