Ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι για το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Γαλιλαίος»

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2006 16:44

Εξασφαλίστηκαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, που θα καλύψουν το επιπλέον κόστος που απαιτείται για το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Γαλιλαίος». Οι συμμετέχουσες κυβερνήσεις έστειλαν τα χρήματα εγκαίρως, πριν την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (24 Αυγούστου).

Το υψηλότερο του αναμενόμενου κόστος ανάπτυξης του συστήματος είχε ως αποτέλεσμα, η φάση ελέγχου τροχιάς (IOV) του συστήματος, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, να υπερβεί τον προϋπολογισμό κατά 400 εκατομμύρια. Το σύστημα εντοπισμού «Γαλιλαίος» θα υποστηρίζεται από 30 δορυφόρους και θα συναγωνίζεται το αμερικανικό Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού (GPS) των ΗΠΑ.

Κατά τη φάση IOV θα δοκιμαστούν δύο δορυφόροι (Giove-A και Giove-B), καθώς και εξοπλισμός εδάφους και προώθησης. Ο Giove-A εκτοξεύθηκε το Δεκέμβριο του 2005 και ο Giove-B θα σηκωθεί το Δεκέμβριο του 2006. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία για τον «Γαλιλαίο» έχει ήδη εγγυηθεί τα 200 εκατ. ευρώ και τώρα, τα κράτη-μέλη της ΕΔΥ συμφώνησαν να δώσουν τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Editor I&T Weekly/BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα