Κατεβάζει ταχύτητα η βρετανική οικονομία

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 11:59
UPD:12:05
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς από ο,τι αρχικά υπολογιζόταν αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,5%.

Στο σύνολο της περασμένης χρονιάς η βρετανική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης 1,7%, στην πλέον αδύναμη επίδοσή της από το 2012.  Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για περαιτέρω επιβράδυνση φέτος εξατιίας της αβεβαιότητας για την εξέλιξη, που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, αλλά και ενόψει αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. 

Η κάμψη της στερλινας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit έδωσε ώθηση στις τιμές καταναλωτή. Με τον πληθωρισμό σε υψηλά έξι ετών, οι δαπάνες των νοικοκυριών σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών. Από την άλλη το φθηνό νόμισμα έδωσε ώθηση στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπόριο να συμβάλλει κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη. Ήταν η πρώτη θετική συμβολή σε ετήσια βάση από το 2011. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα