Αυστραλία: Διπλάσια των προβλέψεων η αύξηση της απασχόλησης

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 07:39

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ αύξηση των προβλέψεων, σημείωσε τον Αύγουστο η απασχόληση στην Αυστραλία, τονώνοντας τις ανησυχίες ότι η ανεπάρκεια εργαζόμενων ενδέχεται να τροφοδοτήσει τους μισθούς και να ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για τρίτη φορά φέτος.

Η απασχόληση αναρριχήθηκε κατά 23.400 ανθρώπους, σημειώνοντας αύξηση για δέκατη συνεχόμενη φορά. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 4,9% από τα χαμηλότερα επίπεδα 30 ετών του 4,8%, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έψαξαν για εργασία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 23 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι 10.000.

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 22.600 τον Αύγουστο και της μερικούς απασχόλησης σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 700, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Περίπου 10,3 εκατ. των 20,6 εκατ. Αυστραλών, εργάζονται.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 76,73 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:30 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 76,68 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης, στο 5,66%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Η Reserve Bank αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Μάϊο και τον Αύγουστο, στο 6% και στα υψηλότερα επίπεδα 5,5 ετών, για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Χθες, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι 15 από τους 26 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News στις 4 Σεπτεμβρίου, προέβλεπαν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Ο ετήσιος πληθωρισμός το δεύτερο τρίμηνο ήταν 4%, γι απρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών και πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2% έως 3%.

Οι μισθοί αυξήθηκαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, 4,1%, το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η οικονομία της Αυστραλίας δημιούργησε πλέον των 170.000 θέσεων εργασίας τους τέσσερις τελευταίους μήνες.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου ήταν 0,3% από το πρώτο τρίμηνο, ο χαμηλότερος μέσα σε τρία χρόνια, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα αποθέματά τους και οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα